• patella bipartita

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamat az iskolában térden rúgták. Sürgősségi osztályra mentünk 03-07-én. Bal oldalon patella bipartita ábrázolódást mutatott ki a röntgen felvétel. A doktor úr elmagyarázta, hogy ez fejlődési rendellenesség a két csont összenőtt és ez elrepedt. 4 hét fekvő gipsz (mivel 43 kg 0,3 Fraxiparine inj. adását is előírták) Egy hét múlva kontrollra visszamentünk (03.14.) ahol újabb röntgen készült. Itt idézem: axialis felvételen a femur lateralis condylusán a fossa intercondyloidea medialis harmadában a kontúron megszakadás látható. Ez felveti esetleges csontsérülés lehetőségét. Elküldtek CT-vizsgálatra ahol a patella distalis harmadában látható folytonossághiány is v.s. epyphysis fuga. Összehasonlító rtg. felvétel javasolt. Visszamentünk a traumatológiára ahol leírták, hogy nem lehet megbízhatóan eldönteni, hogy mi a helyzet. Begipszelték újra, majd egy hét múlva újra vissza kell mennünk. (megjegyzem sajnos semmit nem mondtak, mivel nagyon sokan voltak) Holnapi nap folyamán kell újra elmennünk. Szeretném megkérdezni, illetve tanácsot kérni: kihathat-e ez a sérülés a gyermekem további életére (most vették fel 8 osztályos gimnázium sporttagozatára) tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik vele. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Holdampfné Cseh Zsuzsanna

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdpanasz témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen és CT ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha patella bipartitáról van szó, az nem lehet törés eredménye. Az egy fejlődési rendellenesség és nem kell gipszelni, tudni kell róla, hogy van, egyéb teendő csak panasz esetén lehet vele. Az, hogy a gyermeket térden rúgták, eredményezheti azt, hogy tartósan fájdalmassá vált a nem szokványos térdkalács. A combcsont térdízületi végénél is feltételeznek törést. Ennek megítélése is csak a képek ismeretében lehetséges. Azt javaslom keressenek fel egy gyermekortopédiai szakrendelést, esetleg egy sportorvosi szakrendelést. a gyermeke problémáját, hacsak nem tényleg törésről van szó, nem biztos, hogy a baleseti sebészeten tudják ellátni a legjobban. A nem megfelelő kezelés lehet kihatással a későbbi sporttevékenységre.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 21., 18:45; Megválaszolva: 2017. március 22., 22:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő, a panaszaim 9 napja kezdődtek, amikor este lefekvés előtt éreztem, hogy kezd fájni a jobb lábfejem a nagylábújjamnál. Reggelre bedagadt az egész lábfejem és annyira fájt a nagylábujjamnál a bütyöknél, hogy hozzá sem...
        Tisztelt Doktor úr/nő ! 17 éves fiú vagyok a problémám pedig az, hogy a vállam illetve az egész felsőtestem keskeny és vékony, korosztályomhoz képest fejletlennek érzem magam. Enyhe gerincferdülésem is van, ebből kifolyólág kicsit púpos a...
        Jó napot kívánok! Kérdésem az lenne , hogy volt 07.07én egy labdarúgó torna melyen egy teljesen ártalmatlan, gyenge lövésbe beletettem a lábamat kissé megtekerte a lábfejemet és ezután szúró fájdalmat éreztem a boka illetve achilles...