• MR lelet értelmezése, térdsérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Egy sporteseményen 3 hete szenvedtem térdsérülést, az MR vizsgálat eredményének értelmezésében szeretném az Ön segítségét kérni. Az ízületi rés megtartott.A patella jó helyzetű, ízületi felszíne megtartott.Az ízületi felszín ép, a hyalinporc normális szélességű és jeladású. A femur lateralis condylusának a területén csont oedema figyelhető meg, és kb 7-8 mm nagyságú területen osteochondritis dissencans is megfigyelhető. A poplitealis árokan laterálisan egy kb 37 X 141 X 60 mm legnagyobb átmérőjű Baker cysta figyelhető meg. A medialis és a lateralis meniscusok jeladása szabályos. A hátsó keresztszalag megtartott, az elülső keresztszalag részben ábrázolódik, itt részeleges szakadás valószínűsíthető. A medialis oldalszalagok kiszélesedett, jelintenzívebb, a synoviális hártya, enyhén megvastagodott jelleget mutat. Az ízületben mérsékelt mennyiségű folyadék látható, részben suprapatellarisban részben az ízületben helyezkedik el. Korábban 20 évig kézilabdáztam, amivel már felhagytam, korábban semmiféle sérülés nem érte a térdem. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint milyen kezelés lenne helyénvaló ebben az esetben? Szükség lehet-e valamiféle sebészeti beavatkozásra? Az aktív sporttal már felhagytam, de a futásról nem szeretnék lemondani. Előre is köszönöm szépen a válaszát.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd MR értékelés témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján mindenképpen javasolt ízületi tükrözés (arthroscopia), mely során az MR által leírt elváltozásokat el lehet látni, megelőzve, vagy késleltetve a további porckopást, ami térdprotézis beültetéshez is vezethet. Mindenképpen keressen fel egy ortopéd vagy baleseti szakrendelést.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 16., 20:14; Megválaszolva: 2017. március 18., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó