• gerinctáji fájás, de már mindenhol fáj

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több hete fájt a bal lábam combnyaknál, annyira,h a kocsiba ülés is csak beemeléssel ment. A fájdalom átvándorolt a középtáji derékrészre, majd a jobb lapockám fájt, most meg szinte az egész jobb oldalam. Érzésre: mintha az egyik lábam hosszabb lenne a másiknál. Nagyon fáj mozgásra a jobb oldali ülőizom (van ilyen?) és az egész derekam. Főleg lépésnél. Voltam röntgenen az eredmény: Radiológiai vélemény: 31542 Lumbalis gerinc, kétirányú felvétel, 31552 Sacrum, kétirányu felvétel, + kieg Dittmar felvételek. ----Kiegyenesesett lumbalis lordosis. Mérs. fokú balra converx scoliosis. L.II-III. discusrések beszűkültek. Az LII.rés vetületében vakuum fenomen is megfigyelhető. Az LIV csigolya kb. 5 mm-t ventral felé csúszott. A ventralis és oldalsó peremszéleken osteophyták láthatók. A kisizületekben arthrosis ábrázolódik. Lysis nem látható. Szeretném tudni, mit jelent ez, és mit kellene tennem, hogy ne fájjon. Hozzáteszem, versenyszerűen tornáztam 23 éves koromig, most viszont sok rajtam a túlsúly. Néha úgy érzem, hogy a nyakamnál is fáj, de ott nem úgy hanem inkább fáradtság érzés.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerincbántalom témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján panaszai hátterében a gerincproblémái állhatnak. A gerincén több elváltozást is leír a lelet. Van egy gerincferdülése, illetve az ágyéki élettani gerincgörbület nem megfelelő, a csigolyák meszesek, a porckorongok laposak, néhol kiboltosulnak, ideggyököket nyomhatnak. Mindenképpen ortopédiai és idegsebészeti szakvizsgálatra lenne szükség, hogy meg tudják állapítani, hogy elegendő-e a gyógyszeres kezelés (izomlazító, nem szteroid gyulladáscsökkentő), vagy esetleg műtéti megoldásra van szükség. A túlsúly sem használ jelen problémájának, célszerű lenne valamilyen módon (gerincprobléma miatt inkább diétával és úszással) ezt csökkenteni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 09., 09:18; Megválaszolva: 2017. március 12., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: