• Sportolhatok-e Chondropathiával? Egyáltalán javítható az állapot?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! Fél évvel ezelőtt csúnyán térdre estem, amit duzzanat és hónapokig tartó, egyre múló szúró fájdalom kísért. A panaszaim végül elmúltak, de némi diszkomfort érzés visszamaradt. Elmentem MRI-re, ahol a következő leletet kaptam: A bursa suprapatellarisban és az izületi résben minimális mennyiségű folyadék található Oldalszalagok és keresztszalagok épek A meniscusok hátsó szarvában degeneratív jelek vannak A femu condylusok porcborítéka kp. fokban elvékonyodott. Baker cysta nem különíthető el. A patella porcborítéka mediálisan inhomogén. Vélemény: Chondropathia Nemrég kezdtem el versenyszerűen (küzdő)sportolni és ahogy olvasom, a terveim ezzel füstbemenni látszanak. Harminc évesen még nehezen tudnék megbarátkozni a gondolattal, ha így lenne... Mire számíthatok?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd porc bántalom témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Önmagában az MRI lelet nem mérvadó. ismerni kellene hozzá a panaszait, és a térd állapotát, fizikai stabilitását. ha csak a leletre hagyatkozunk, akkor mindenképpen javasolt a versenyszerű sport felfüggesztése átmenetileg. Gyógyszeres, esetleg injekciós kezelés javasolt. Ha panaszai jelentősen csökkennek, vagy esetleg meg is szűnnek, akkor fokozatosan vissza lehet térni az aktív sporthoz. Ha tartósan panaszos marad, akkor mindenképpen célszerű lesz elvégeztetni egy ízületi tükrözést (arthroscopia), mely során pontosan fel lehet térképezni a porc állapotát (az MRI találati pontossága 80-85%), illetve a talált elváltozásokat el is lehet látni. Mindenképpen keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol kiegészítő vizsgálatokkal pontosabb választ tudnak majd adni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. február 24., 08:58; Megválaszolva: 2017. február 26., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: