• izomszakadas/ bordatores nem mulo fajdalom 3 honapja

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor ur/ Doktorno oktober vegen egy panaszommal fordultam Onokhoz, aminek a kifejteset illevte az arra kapott valaszt levelem vegere bemasoltam. Azota a kovetkezo tortent: nov 1 jen eros fajdalom miatt surgossegi ugyeletre mentem, ahol egy ultrahangos viszagalattal kizartak , hogy valami hasi szervi problemam lenne es azt mondtak valoszinuleg izomhuzodas/szakadasrol van szo. Szukseg eseten fajdalomcsillapito es turelem volt az orvosi "utasitas" Bar a fajdalom sokat enyhult de mivel meg december elejen is megvolt igy elmentem egy mellkas rtg re ahol megallapitottak,hogy a jobb IX es bordam el volt torve , de akkora mar ez osszefort , egyebkent mindent renben talaltak ( tiszta tudo ) MIvel meg a kohogesem sem mult el teljesen a tudogondozoba is elmentem (mivel gyerekkoromban asztmaval kezeltek) de ott is mindent rendben talaltak, a legzesprobak eredmenye tokeletes volt ( meg is kerdeztek , hogy sportolok e ) A bordatoressel kapcsolatban annyit kerdeztek ,hogy mitol volt , en mondtam ,hogy nem tudom , talan a kohogestol, mire mondtak ,hogy az ki van zarva . Kerdeztem kell e ezzel kapcsolatban tovabbi vizsgalatokat csinalni , mert nem tunik normalisnak ,hogy a borda csak ugy eltorik de azt mondak ,hogy nem Elmentem a haziorvoshoz aki a bordatoressel kapcsolatban ugyan azt mondta mint a tudogondozoban. "Otlete" nem volt. hogy mitol torhetett el de aggodni sem aggodott , tovabbi vizsgalatok miatt. Kertem vervetelre es vizelet vizsgalatra beutalot, hatha abbol esetleg kiderul valami. A fajdalomra , ami ekkor mar nem csak a jobb es bal oldali bordaivek allatt fajt hanem ehhez egy olyan erzes is tarsult mintha folyamatosan hasizomgyakorlatokat csinalnek es folyamatos luktetest/ remegest ereztem az oldalam / hasam kozvetlenul borda alatti reszen ( mindket oldalon ) Kaptam Rheosolon tablettat es cataflam ot , elobbi bol egy heten at napi 3x2 tablettat szedtem utobbibol szinten 1 heten at 2x1 et. Es kozben probaltam pihenni Kozben megjott a ver es vizeletvizsgalat eredmenye amin minden normalis. Talan kicsit mult a fajdalom de nem mult el igy dec 28 an visszamentem a haziorvoshoz , ujra megnezett , megnyomogatta a hasam majd javasolt egy Perskindol nevu kremet , hogy azt kenyjem a fajdalmas teruletre. Azota majdnem eltelt egy ujabb honap , ugy terveztem ,hogy februarban ismet mehetek aerobikozni, de erre godnolni sem tudok. neha ugy tunik majdnem elmult minden de aztan kezdodik ujra elolrol. A jobb oldalamon ahol a borda tores volt kicsit szuro erzest tapasztalok , illetve a hasizmomnal az a folyamatos zavaro , kellemetlen kicsit izomlasz szeru erzes. Aludni leginkabb csak haton tudok , mert a hasra fekves vagy az oldalra fekves nem kellemes. Meg egy dolog ami nagyjabol a rheosolon tablatta szedese utan kezdodott (tehat 1 honapja ) : a jobb felkarom es a koyokom hajlatanal erzek egy zavaro pulzalo erzest , mint amikor rangatozik az ember szeme pl faradsagtol , csak ez a karomban van . eloszor azt hittem ez csak erzem de aztan lattam ,hogy szabad szemmel lathato "rangasokat" vegez ott az izom vagy ideg.. nem tudom Mivel ez is mindennapossa valt es szinte egesz nap van , nem csak egy egy alkalommal ez is kezd zavarova valni Mivel egyik orvos se mondott konkretan semmit ( a bordatorest leszamitva ) nem igazan tudom ,hogy mi tevo legyek, hova forduljak , milyen vizsgalatot kellene elvegeztetnem, hogy kideruljon mi is a problemam tulajdonkeppen. Vagy csak varjak turelmesen , mert majd elmulik, de ha igen , mikor? a bordatoresre 4-6 het gyogyulasi idot mondanak , az iszomszakadasra nem tudom mennyit , bar ez utobbit konkretan vizsgalatokkal nem tamasztottak ala , csak kizarasos alapon tortent felteves. Nos , tudok varni, de nem vagyok hozzaszokva ilyen panaszokhoz, plane nem ahhoz, hogy hogy lassan 3 honapja az alaptevekenysegeken kivul nem tudok semmit csinalni Igy szeretnem kikerni az onok velemenyet a problemammal kapcsolatban Elore is nagyon koszonom valaszukat legutobbi kerdesem : Eros megfazason vagyok tul ,nagyon csunyan kohogtem.gyogyszert nem szedtem csak koptetot a kohoges oldasara. 1 hettel ezelott a jobb oldalamon a bordam magassagaban illetve alatta eros fajdalmat ereztem ami orrfujaskor es kohogestol fokozodott. Rendszeresen jarok tornazni igy megprobaltam edzesre menni de a tunetek rosszabbodtak. 3nappal ezelott a bal oldalra is kiterjedt a fajdalom .levegovetelnel egyaltalan nem faj csak kohogeskor es tusszenteskor illetve bizonyos mozgasoktol pl fekvo helyzetbol felulni.illetve az oldalamra fekudni nem tudok mert akkor is faj.mivel arra gondolom hogy az izommal lehet problema igy probaltam melegiteni illetve szaunaztam tobbszor es ugy vettem eszre a melegben enyhult a fajdalom.a szaunaxas utan luktetest ereztem a fajdalmas teruleten,mintha ott dobogott volna a szivem .Viszont 1 het elteltevel egyaltalan nem mulik a dolog,lehet hogy meg sem izom problemarol van szo? Hanem valami komolyabb dologrol? Nincs se lazam se hoemelkedesem, a kozerzetem teljesen Jo, nincs etvagyproblemam stb csak ez az erthetetlen fajdalom.Mi lehet ez? Forduljak vele orvoshoz? Vagy varjak meg hogy elmulik? Elore is koszonom segito valaszat.udvozlettel Dr. Szanyi Andrea válasza a fájdalom témában Kedves Kérdező! A leírt fájdalom valószínűleg izomfájdalom, a köhögés következménye. Esetleg légzőtorna jó hatású lehet panasza csökkentésére. Amennyiben 1-2 héten belül nem múlik, javaslom, hogy csináltasson mellkas és borda röntgenvizsgálatot.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bordatörés, izomfájdalom témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Elvileg ennyi idő alatt a bordatörés már annyira meg kell, hogy gyógyuljon, hogy panaszt ne okozzon. Leírása alapján mindenképpen szükséges lenne további vizsgálatokat végezni. Fájdalma hátterében a bordaközti idegek izgalma miatt kialakuló panasz is állhat, de esetlegesen rekeszizom sérv, ultrahanggal nem kimutatható hasi szerv elváltozás, elhúzódó gyulladás lehet a bajok forrása. CT, MR vizsgálat, esetlegesen scintigráfia is szóba jöhet az ok felderítése kapcsán. Reumatológiai, ortopédiai, vagy idegsebészeti, ideggyógyászati szakvizsgálat javasolt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. január 24., 15:06; Megválaszolva: 2017. január 27., 22:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó