• Vándorló ízületi gyulladást mi okozhatja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő. 6,5 éves kislányomnak április 14.-én izületi fájdalmak jelentkeztek amik egyik izületből a másikba mentek át a boka,csukló,térd,könyék,váll,csípő feldagadtak neki,bepirosodtak és nehezen tudta mozgatni őket valamint esténként hőemelkedése lett.A crp értéke 42.83 volt és kapott rá cedaxot 2 hétig.Április 22.-én fájt neki utoljára azóta teljesen rendben van.Fogászaton góckutatás történt és 4 tejfogát ki kell húzni mert csak a csonkok vannak ott meg neki és gennygombóc van neki már az ínyén több mint 1 éve és azt mondták inkább kiveszik és majd fogszabályzót kap a helyfenntartásra.Reumatológián voltunk vele mert a gyermekorvos mondta,hogy lehet,hogy fiatalkori reumás izületi gyulladás ami egy autoimmun betegség vagy egy reumás lázon esett át a kislány ami egy streptococcus fertőzés következménye.A reumatológus azt mondta nem reumás izületi gyulladás mert az nem szünik meg 1 hét alatt és most már 2 hete tökéletesek az izületei nyoma sincs,hogy itt valami gyulladás lett volna.Valamint AST vizsgálatot sem csináltak neki a reumás láz miatt mert azt mondta az sem szünik meg 1 hét alatt.Kérdezni azt szeretném,hogy mivel 1 hét alatt megszűntek a fájdalmak valóban nem lehetséges,hogy reumás lázon esett át a kislány ez teljesen kizárható?Mennyi ideig tartottak volna az izületi tünetek minimum a reumás láznál?Félek,hogy valamire nem derül fény és nem kap rá megfelelő kezelést és baj lesz belőle később. A fogászati gócokban lehet esetleg streptococcus baktérium vagy ott más fajta kórokozók vannak és ez a streptococcus csak a tüszős mandulát okozza? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Puskás Réka válasza a ízületi gyulladás témában

        Kedves Kérdező! A reumás láz ízületi panaszai valóban nem szűnnek meg 1 hét alatt, azok általában legalább 3 hétig tartanak. Mindenféle fertőzés okozhat reaktív ízületi gyulladásokat, ezek közül csak az egyik a streptococcus. Streptococcusok lehetnek a fogászati gócban is, és mindenfelé lehetnek a szervezetben kóros eltérésként, de a probléma az velük, hogy egyes helyeken a normál baktériumflóra részei is. Ha mégis nagyon aggódik, kérje meg a gyermekorvost, hogy vetessen AST-t, de amúgy nem lesz nagyon informatív, mert az AST-nek a változásait lehet inkább értékelni. Ha normál értékű lesz, akkor ebből a szempontból meg is nyugodhat majd. Előfordulnak ilyen gyulladások, ha nem is túl gyakran, és könnyen lehet, hogy soha nem ismétlődik meg majd. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Dr. Puskás Réka
        Reumatológus

        Dr. Puskás Réka

        Kérdés: 2015. május 06., 11:20; Megválaszolva: 2015. május 08., 15:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: