• Mitől fájhat a szegycsont?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        16 éves sportoló vagyok és 4 napja elkezdett fájni a szegycsontom. Néhány mozdulat után, hajolásnál fáj, de egyre gyakrabban fordul elő. A vérnyomásom normális. 1 éve voltam szívvizsgálatokon az is negatív volt. Légszomjam sincs, amikor fáj, akkor is jól érzem magam, csak zavaró. De tyúkmellem van és az lenne a kérdésem, hogy okozhatja-e a panaszokat vagy a tyúkmell vagy valami más van a háttérben?

        WEBBeteg szakértő válasza a szegycsont fájdalom témában

         A mellkasdeformitások közül a tyúkmell valamelyest jobb indulatú forma, mint a tölcsérmell, az előbbi ugyanis kifele domborodik, a tölcsérmell pedig a gerinc irányába, ezzel a mellkasi szerveket összenyomva okozhat komoly problémákat.De a tyúkmellre is oda kell figyelni, ugyanis ennek a kialakulásánál van egy olyan feltételezés, hogy a rekeszizom rostjainak lefutása változik meg, a bordaívet belégzéskor behúzzák, vagyis belégzéskor nem tágul a mellkas, hanem csökken a térfogata, ez az. un.paradox légzés.

        Amennyiben önnek ilyen panasza nincs, a későbbi légzési-keringési rendszerének károsodása kis valószínűséggel fordul elő.Mellkasi, szegycsontfájdalmakat okozhat, azonban évente 1-2 alkalommal érdemes tüdőgyógyászati vizsgálatot végezni, nem-e csökken a légzési kapacitás.

        Amennyiben fáradékonyság, nehézlégzés, ill. a fent említett légzési anomália fordul elő, mindenképpen mellkassebészeti szakvizsgálatát javaslom.Nem tudom, mit sportol, de a futás, úszás kifejezetten hasznos, mert ezek erősítik a has-ill. hátizmokat, a rekeszrostok kóros irányba való húzása ellen védenek. Így tehát a rendszeres ülőgyakorlatok is hasznosak. Ha a fenti panaszai nem jelentkeznek, ezeket a mozgásformákat végzi, a sebészeti beavatkozás nagy valószínűséggel elkerülhető. Panaszmentes esetekben is a  tüdőgyógyászati és mellkas röntgen kontroll vizsgálatokat szintén ajánlom.

        Tisztelettel:

         

         Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-27 18:06:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: