• Mik az V. metatarsus haránttörés jellemzői?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődnék egy lábtörésről! Sajnos 2012.09.07-én tornázás közben elestem és a járda szegélyébe verődött a jobb lábfejem,ami rögtön bedagadt,legalább 5 percig nem bírtam felkelni,majd nehezen bementem a házba,ahol rögtön jegeltem és pockoltam. Aznap orvos is látott,de két napig törött lábbal közlekedtem,mert félre diagnosztizált. Hétfőn ismét bementem,akkor az orvos törést diagnosztizált : jobb oldalon az V-ös metatarsus basisan lényeges dislocatio nélküli haránttörés látható. Aznap feltettek nekem fekvőgipszet 2 hétre,majd járógipszet kaptam 3 hétre,amiből két hét telt le. De pár nappal ezelőtt a lábszáram fájni kezdett főleg reggelente,kibírhatatlan volt,maximum 30 percig tartott...napközben is előfordult szúró,görcsölő fájdalom. A lábfejem még mindig fáj,nem tudnék járni rajta. Az a kérdésem,hogy még mindig nem forrt össze,hogy ennyire fáj még mindig? Egy ilyen lábtörés után mennyi ideig kell kímélni a lábat,milyen megterhelésnek tehető ki,és mennyi ideig tart a teljes felépülés belőle? Szükséges lábtornát végezni? Lehet-e így olyan munkahelyen dolgozni közvetlenül ami egész napos járást jelent és nehéz súlyok emelését ??? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel! Dobos Bernadett

        Dr. Bogdán Aurél válasza a metatarsus törés témában

        Az ilyen típusú törést egyéni gyógyhajlamtól függően 5-6 hétig szoktuk gipszelni, ezt követően kb. 4-6 hét alatt célszerű elérni a korábbi aktivitást, de a teljes testsúllyal történő terhelés a gipszlevételtől kezdve engedélyezett, ha a röntgenen megfelelő csontosodás látszik. Egyénileg célszerű tornáztatnia a lábujjakat, hogy a lábszárizomzat zöme ne sorvadjon. A nagy teher cipelése az említett gipszlevétel utáni 4-6. héten javasolt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. október 06., 15:35; Megválaszolva: 2012. október 10., 17:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: