• Porcerősítő készítmények - Melyiket válasszam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        27 éves sportoló vagyok (versenyszerű röpladba, squash és futás). Ezek a sportok igencsak igénybe veszik a térdízületeimet, ami az utóbbi időben edzések után fájni is szokott. Biorezonanciás vizsgálaton kimutatták, hogy a porcaim kopni kezdtek, ezért porcerősítő tabletta szedését javasolták. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy számomra melyik porcerősítő lenne a legoptimálisabb? Zöld héjú kagyló kapszula? Cápaporc vagy Proenzi3? Melyik egyáltalán a legjobb? Mekkora az ideális napi mennyiség a glükozamin-szulfátból, a glükozamino-glükánból (GAG) MSM-ből, vagy kondroitin-szlfátból, ami valóban beindítja a porcképződést? Továbbá milyen vitamin ajánlott még a porcerősítésre (Mangán, szelén, C-vitamin)?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a porcvédő témában

        Már az elején le kell szögeznem, hogy porcképző szer nincs, csak porc erősítő. Az ízületek terhelő felszínét alkotó hyalin (üveg) porc csak magzati korban képződik, ezt követően ha az üvegporc kopik, vagy sérül, csak másodlagos porc, ún. rostos porc képződik, ami egy gyengébb teherbírású szövet, de a kialakult hiányt hosszabb-rövidebb ideig pótolni képes. Az Ön által említett porcerősítők jók, használhatóak, de azt tudni kell, hogy bennük a hatóanyag kevesebb, mint a gyógyszernek minősülő készítményekben. Ezeket (Dona, Condrosulf, Gool, stb)részben recept nélkül, részben receptre lehet kapni. Azt javaslom keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol vizsgálatokat követően tanácsokkal látják majd el a megfelelő porcerősítő terén is.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. december 20., 00:55; Megválaszolva: 2011. december 23., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: