• Porckorongsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 35 éves férfi vagyok 12 éve állapítottak meg nálam porckorongsérvet. Az akkori a tünetek: bal lábam combhajlítójának húzódása, fájdalom, az Achilles reflex kiesése. Az utóbbi 1 évben romlott a helyzet: bal lábujjaim időnkénti érzéketlensége, fájdalom a lábfejemben, izomrángások mindkét lábban, már néhány perc séta/állás után erős fáradságérzéssel társult hasogató fájdalom a bal lábban. Az elmúlt 3 hétben semmilyen régi 'módszerrel' sem sikerült javulást elérnem a padlón fekvés, gyógytornász gyakorlatok, a gyógyszerek is hatástalanok maradtak. A tegnapi CT eredménye a következő: 'Valamennyi vizsgált rész szűkebb. Az L 2 / 3, valamint az L 3 / 4 segmentumaban enyhe körkörös protrusio van, mely a durát eléri, érdemi compressiot nem okoz. Az L 4 / 5 segmentumban 3 mm széles, dorsalis túlysúlyú prolapsus van, mely a durán benyomatot okoz, a gyökök szabadok. Az L 5 / S1 segmentumban bal oldali mediolateralis discus hernia ábrázolódik, mely a kilépő gyököt dorsal felé dislocálja és kissé comprimálja. Vélemény: Protrusio disci L 2 / 3, L 3 / 4 Prolapsus disci L 4 / 5 Hernia disci L 5 / S 1, bal oldali gyöki érintettség.' Lehetek e még 'tünetmentes' (ill. sikerülhet e ismét egyensúlyba hozni az állapotomat), vagy mindenféleképpen megérett a helyzet a műtétére? Továbbá, létezik e bármiféle – itthon is elérhető – orvosi módszer a műtét kiváltására? – Tisztában vagyok vele, hogy a leletek pontos ismerete nélkül nehéz jóslásba bonyolódni, viszont az, hogy 5 percnyi séta után feküdnöm kell, elgondolkoztat, hogy nem próbálkozom tovább feleslegesen, hanem a kés alá fekszem – A válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: H R

        WEBBeteg szakértő válasza a porckorongsérv témában

        Valóban nem tudok pontos választ adni vizsgálat nélkül, de leírása alapján úgy látszik, hogy elérkezett a műtét ideje. Amit még meg lehet próbálni az az infúziós kezelés, ami még reményt adhat esetlegesen a műtét nélküli megoldásra, vagy, ha nem is okoz teljes javulást egyfajta előkészítést jelent a műtéthez.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. december 19., 17:42; Megválaszolva: 2011. december 20., 19:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: