• Borda és sajkacsont törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó Napot Kívánok! 18 napja, mellkasra estem. Rtg. kizárta a légmellet, de legalább egy bordám megreccsent mert orrfúvás, köhögés, tüsszentés (utóbbi csak úgy megy, hogy mellkasom egy bizonyos helyen tenyérrel támasztom) fájdalmas, de javul, szóval elvagyok vele. Viszont a bal kezem sajkacsontja eltört, bár a törést, mivel elmozd. nem volt csak a második, egyhetes rtg. mutatta ki, bár a sebész még akkor is csak igazából a kezem tekergetése és a fájdalmak elemzése nyomán diagnosztizálta. 12 hét körkörös (műanyag) gipsz. Mérnök vagyok a megoldások embere és mivel sem az elesés, se a rtg. felvételek és a gipszelések során történt tekergetések nem okoztak elmozdulást a csontvégek közt, úgy gondolom, hogy ezt a kellemetlen körkörös műag. rögzítést 6 hetes korában képes lennék úgy átalakítani "zsanérosra", hogy esténként 10-20 percre levéve, terhelésmentesen kicsit szellőztessem , kenegessem valamivel a bürömet, izmaimat masszírozva gyorsítsam a gyógyulást illetve az izomszövetek elsorvadását csökkentsem. Ha nem terhelem, nem alakulhat ki álizület. Utána visszarakva ismét teljes körkörös a rögzítés. Hiszen a bordák sincsenek begipszelva, ráadásul állandóan mozognak, mégsem alakul ki álizület, gondolom lassan csontosodik és jó vastagon rakodik fel mire "kimerevedik". Szóval ha megfelelő műszaki megoldást találok ki (képes vagyok rá) és nem terhelem a csontot olyankor amikor rövid időkre leveszem a rögzítést, veszélyeztetem e a gyógyulást? Előre is kössz a választ! A Tengerész amapola.blog.hu

        Dr. Bogdán Aurél válasza a sajkacsont törés, gipsz témában

        Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. A sajkacsont egy igen rossz vérellátású csont és többek között ezért tart ilyen sokáig a gyógyulása (a bordák vérellátása jobb, illetve ott a többi borda sínezi a töröttet, illetve a bordaközti izmok is segítenek abban, hogy a törtvégek ne távolodjanak el egymástól. A sajkacsontnál nincs ami sínezzen, illetve a rajta tapadó szalagok és inak miatt a rögzítés hiányában elmozdulhat a törés, illetve ismétlődő mozgások jöhetnek létre és nem megy végbe teljesen a csontosodás, kialakulhat az álízület. A csontosodás során az első 4 hét alatt a régi csontrészletek felszívódnak és csak ezután kezdődik meg a tényleges csontképződés, tehát a sajkacsont esetében a 10. hét körül alakul ki megfelelő stabilitás, ezért semmiképpen nem ajánlom a gipsz levételét és az Ön által elképzelt módon történő átalakítását. A gipsz levételével megnő az álízület kialakulásának veszélye, illetve ha megfelelő lenne az Ön által kigondolt rögzítés, gyártanának olyan rögzítőt!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. december 12., 10:29; Megválaszolva: 2011. december 13., 22:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: