• Külső bokaszalag szakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő ! Október 19 én elestem, a diagnózis szerint külső bokaszalag szakadás lett. Egy órán belül megkaptam a fekvőgipszet,egy hét multán pedig a járót, amit sajnos 12 napon belül le kellett szedni, mert olyan alsó lábszár fájdalmaim voltak, hogy azt hitték trombozisom van. A bokám nem fájt,csak a vádlim, de az iszonyuan.Máig sem tudom miért. Több hét multán szünt meg. Levágták a gipszet, átvittek Dopler vizsgálatra, ami kimutatta a teljes szakadást ( idézem:" kp. harmadában csaknem teljes folytonosság hiány van") de Hála Istennek trombózist nem látott a doktornő. Bár, hozzáteszem rendesen nem tudott megvizsgálni, mert hasra is kellett volna feküdni,és azt sajnos nem tudtam megtenni a fájdalom végett. 5 hét járógipszet irtak fel a balesetkor, de a 12 nap után már nem kaptam vissza a járógipszet,csak egy Otto Bock maleo sprinter bokarögzítőt. Nov 30án volt a hathetes kontrollom, kb harminc másodpercet voltam a rendelőben.:S Az orvos ránézett, jobbra balra elforditotta a lábfejemet, és közölte hogy "boka nem dagadt, izület stabil, hosszabb távra még rögzitő viselése javasolt". Semmilyen kérdésre nem válaszolt, gondolom sietett :( A kérdéseim a következőek: Tornáztassam? Hogyan? Terheljem rögzítő nélkül? Mennyire? Normális hogyha rögzítő nélkül ráállok körbe enyhén bedagad a bokám és fáj belső bokacsontnál is, holott a külső szalag szakadt el? Nem tudok " gördülékenyen" lépni,nagyon merev és fáj, ha megpróbálom terhelés nélkül a lábujjpárnákra helyezni a súlypontot. Feszül és merev előlaz izületnél is, hátul pedig nagyon, az Achiles ínnél.Mintha egy betontuskón próbálnék meg járni, csak ez még fáj is..:( Köszönöm a figyelmét és várom válaszát! Köszönettel: J.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a szalagszakadás témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Elmondása alapján illetve az alapján, hogy a 6 hét rögzítés letelt el lehet kezdeni fokozatosan tornáztatni. Úszni rögzítő nélkül és kerékpározni rögzítőben. Ezt 2 hétig, majd a rögzítőt fokozatosan el lehet hagyni. A tartós rögzítés miatt merevek a láb ízületei, illetve az Achilles ín is zsugorodhatott egy kicsit és ezért érzi panaszosnak. Ezt a mozgás és a torna megoldja majd. A dagadás is beleférhet még. Amint teljes terheléssel jár, fokozatosan meg kell majd szűnjön. Ha a tornáztatástól számított 6 héten belül nincs jelentős javulás, akkor keresse fel kezelőorvosát gyógytorna és fizikoterápia céljából.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. december 02., 12:22; Megválaszolva: 2011. december 06., 18:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: