• Térdropogás ismét!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Úr! Sajnos a zárójelentésemet szekennelni nem áll módomban. Ezért a lényeget lemásolva elküldöm Önnek. Vizsgálatok, eredmények: „A patella kp. harmadában bő h.ujjnyi distractioval járó haránttörés van. A bal patella törését fémanyagok rögzítik, Gipszkötés.” Epikrízis: „Felvétele napján reggel munkába menet elesett, bal térdét ütötte meg. Bal oldali patellatörése miatt akkutan tűződrót, húzóhurkos rögzítést végeztünk. (op.dr. Jéhn Ákos főo.).Zavartalan postop. szak után reakciómentes sebbel, gipszrögzítésben emittáljuk . Az osztályon megkezdett 0,6 ml. Fraxiparine thrombosis profilaxis folytatása gipszrögzítés időtartama alatt, ill. azt követően egy hétig javasolt.” Gipsz a kórházban 9 napig,(2010.12.01-09-ig) majd utána még 5 hétig (2010.12.09-2011.01.14) volt a lábamon. Ezek után 14 alkalommal gyógytornász tornáztatott. Más kezelést nem kaptam. A fémkivétel 2011.06.16-án volt.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdropogás témában

        A leírása alapján elvileg már panaszmentesnek kellene lennie a térdének. Ami leképzelhető, hogy a térdkalács törésekor a porcfelszín is jelentősen károsodott mind a térdkalácson, mind a combcsonton. Tekintettel arra, hogy a fémet kivették, egy MR vagy egy ultrahang vizsgálat célszerű lenne, hogy a porc jelenlegi állapotáról képet kapjunk. Addig is amíg ezek elkészülnek porcerősítő és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése javasolt, végtagkímélet mellett. Kerékpározás, úszás segíti a porcerősítő beépülését. A vizsgálatok után a megfelelő terápia is felállítható.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. november 30., 19:16; Megválaszolva: 2011. december 02., 17:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: