• Lumbális gerinc natív MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Testedzés következtében meghúztam a derekam.Minek következtében közel 1 hónapig alig tudtam előre/oldalra hajolni.Azóta ( 3 hónapja történt az eset )már jobb az állapotom,de sajnos azóta is a derekamból kiinduló a faromon keresztbe, a láb irányába sugárzó tompa fájdalmam van.És azóta ropog is a derekam mozdulatkor.A reumatológus doktor vízitornát javasolt,amire jártam is,de nem hozott eredményt.Ezért a tartósan fennálló probléma miatt Lumbális gerinc MR vizsgálatot javasolt,aminek az eredménye a mai napon érkezett meg.Szeretnék tanácsot kérni,hogy ennek a leletnek a tükrében mit javasolnak,hova fordulhatok a problémámmal,és milyen életmód lenne javasolt számomra ( munka,sport stb.) Lelet: A lumbalis gerinc natív MR vizsgálatát sagittalis síkú T1,T2 súlyozott,valamint axialis síkú T2 súlyozott mérésekkel készítettük az L4-S1 discusok szintjében. A myelon látható része normális vastagságú,jelmenetű,a conus az L1 magasságában van.A csigolyák magassága normális,az L3 csigolyatest alsó zárólemezén éles szélű Schmorl-hernia látszik.Az L3 discus normális magasságú.Az L4 discus magassága,jelmenete normális,jobb oldalon dorsalisan széles alappal előboltosul,a jobb L4 gyök komprimált.Bal oldalon gyöki kompresszió nem látható.Az L5 discus laposabb,víztartalma csökkent,hátrafelé előboltosul,a durazsákon compressiót okoz,de a gyökök szabadok.Kb. 2-3 mm-es retrolisthesis látható. Vélemény: Protrusio discii L4 1.d.. gyöki kompresszióval. Véleményezését,Javaslatát előre is Köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a porckorongsérv témában

        Tisztelt Kérdező ! Az MR lelet szerint a 4-5. ágyéki csigolyák közötti porckorongon van olyan elődomborodás, mely a jobb oldalon a kilépő ideggyököt nyomja, vagyis azzal kapcsolatos tüneteket, panaszokat okozhat. Kisebb mértékű elődomborodást láttak az alatta lévő porckorongon, de ez a leírás szerint csak a gerinccsatorna belső burkán okoz benyomódást, az idegeket nem érinti. A leírt Schmorl hernia a 3. ágyéki csigolya alsó zárólemezén egy körülírt benyomódás, amit valószínűleg egy régi, leginkább serdülőkori gerincbetegség okozhatott. A 2-3 mm-es retrolisthesis annyit jelent, hogy az egyik csigolya ennyivel kissé hátrább van mint a többi. A csigolyák közötti porckorong-betegségek kezelése leginkább a tünetek függvénye. Reumatológusokon kívül ideggyógyászok is foglalkoznak a kezeléssel, különböző gyógyszeres, infúziós, fizikoterápiás módszerek jönnek szóba. Speciális gerinctorna is segíthet. Súlyos tünetek esetén vagy konzervatív módszerekkel nem javuló esetekben idegsebészeti műtétet végeznek. Az életmód mindenképpen kímélő legyen, a súlyos tárgyak emelése, a gerincet terhelő, nagy erőkifejtéssel járó vagy ugrásokkal járó sportok kerülendők, az úszást viszont ajánlani szokták.


        Kérdés: 2011. november 28., 17:03; Megválaszolva: 2011. november 29., 22:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó