• Nyaki gerinc !!!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A mai napon, a következő diagnógist rögzítették nálam! A nyaki lorosis kiegyenesedett, a C II. III között a hátsó ív enyhén megtörik, kyphosisba fordul. A C VII. oldalnyulványai tömegesek, csökevényes nyaki borda is megfigyelhető mk. oldalon. A fentiek miatt MR vizsgálat javasolt.... A kérdésem a következő lenne: igazából mit is jelent ez pontossan, illetve az, hogy műtéti beavatkozással hoztató-e csak rendbe? Kösznettel...

        Dr. Laki András válasza a nyaki gerinc témában

        Tisztelt Kérdező! A panaszai, tünetei ismerete nélkül valószínűnek tartom, hogy a csökevényes nyaki bordák miatt javasolták az MR vizsgálatot, annak megítélésére, hogy ezek a csontok okozhatnak-e nyomást a mellkasból kilépő ereken és a nyaki gerincről kifutó idegeken. A nyaki bordák a legalsó 7.)nyakcsigolyához csatlakozó, számfeletti, variációs bordák. Ezek sokszor tünetmentesek, de okozhatnak panaszokat is, ha a nyakról a felső végtag felé kilépő ereket, idegeket érintik. Ezekben az esetekben, ha a kapcsolat egyértelmű, szóba jön műtéti beavatkozás is. A lordosis kiegyenesedése és kyphosisba fordulása azt jelenti, hogy a normális nyaki görbülete helyett a gerincszakasz egyenes és egy helyen enyhén az ellenirányba fordult a görbülete. Lehet hogy emiatt is javasolták még az MR vizsgálatot esetleges porckorong betegség , vagy más eltérés megítélésére.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. november 08., 18:38; Megválaszolva: 2011. november 11., 17:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: