• 14 éves fiamnál Legg-Calvé-Perthes betegséget állapítottak meg. Végleg le kell mondania a sportról?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A minap voltunk ortopédián és a fiamnál Legg-Calvé-Perthes betegséget állapított meg az orvos.(Kisebb korában is sokat panaszkodott, hogy fáj a lába, de a háziorvos ezt a fájdalmat a növekedéssel magyarázta) A fiam versenyszerűen focizik, de az orvos szerint ezt abba kell hagynia, vagy legalább is hobbiszinten folytathatja. Arra lennék kíváncsi, hogy lehet-e ezt a betegséget valamiféle gyógytornával kezelni és visszahozni a focit az életébe? Vagy ha ez nem lehetséges, milyen sportokat űzhet? (Mellékletként feltöltöttem az orvos által kiadott ambulanciás kezelőlapot)

        Dr. Bogdán Aurél válasza a Perthes-kór témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Az ambuláns lap alapján a betegség lezajlott (megítéléséhez ismerni kellene a röntgen felvételt). Ha ez igaz, akkor rohamos rosszabbodás nem várható, viszont a versenyszerű sportot abba kell hagyni, mert a deformált combfej gyorsabban kopik és idő előtt csípőprotézis beültetésre lesz szükség. Ami javasolható a felírt porcerősítő szedése kúraszerűen (3 hónap szedés-1 hónap szünet-3 hónap szedés-stb), a mozgásról nem kell és nem is szabad lemondani, de előnybe kell részesíteni az olyan sportokat, amikor nem nehezedik a testsúly a csípőízületre (úszás, kerékpározás). Ez nem jeleni azt, hogy soha nem focizhat, de a rendszeres foci, a versenyszerű meg főleg a csípő kopását gyorsíthatja.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. november 05., 10:12; Megválaszolva: 2011. november 06., 22:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: