• Klimaxos panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Farkas Ágnes Doktornő!

        Hat éve már, hogy változó korban vagyok, és még mindig erősen elmelegedek és leizzadok, számtalanszor, kb. félóránként. Ez egyre erőteljesebb lesz.  Nagyon kellemetlen, mert tanárnő vagyok, és a gyerekek nem értik mi a bajom. Eddig senki sem segített, tudna valami tanácsot adni?

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a klimax témában

        Kedves Hölgyem!

        Sajnos nem könnyű kezelni ezeket a panaszokat, amit elsősorban javasolnék, hogy egy menopausa szakrendelést keressen fel, ahol megbeszélhetik milyen lehetséges módon lehet enyhíteni ezeken a tüneteken.
        A hőhullám az egyik legkellemetlenebb, és leggyakoribb panasz a menopausa kezdetekor, az oka a a petefészek működésének lassú megszűnése és az általuk termelt hormonok szintjében bekövetkezett változások, melyek kiváltói ezeknek az ún. vasomotoros tüneteknek.
        Az egészséges életmód a változókorban sokat segít, de nem jelent megoldást ezen tünetek kezelésében.

        A kezelések egy csoportja a hormonpótló terápia, de ezt csak szoros orvosi ellenőrzés mellett lehet elkezdeni és folytatni, mivel lehetnek mellékhatásai. Ezekről bővebben a kórházak, klinikák nőgyógyászati osztályain működő menopausa szakrendeléseken lehet felvilágosítást kapni.

        A patikus által ajánlott természetes hatóanyagú szereket nyugodt szívvel ki lehet próbálni, hiszen vény nélkül kaphatóak készítmény, gyógynövényekből készülnek, erőteljes mellékhatások nélkül. Kifejezetten a változó kor ilyen jellegű panaszainak enyhítésére szolgálnak. Érdemes lehet tehát kipróbálni. Hozzátéve persze, hogy nem csodaszer, és legalább 2-3 hónap szedés után érezhető tartósabb kedvező hatása. A szójabab kivonata szintén tartalmaz ilyen típusú, ún. fitoösztrogéneket vagy izoflavonokat, melyek szintén kedvezően befolyásolják a klimaxos panaszokat.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 14:46:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: