• Nőgyógyászat/menonapuza

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

         

        2008. novemberében nőgyógyászati műtéten estem át (42 éves vagyok), melynek következtében eltávolították a méhemet és mindkét petefészkemet. Ezt követően hormontapaszt használtam a mai napig, most fogyott el az utolsó darab. Már sok helyen utánaolvastam a témának, illetve a nógyógyászomtól is tanácsot kértem a tekinteben, hogy hogyan tovább? Alkalmazzam-e a hormonpótlást továbbra is, vagy hagyjuk a természetre a dolgot, majd megoldódik, de igazán használható tanácsot nem kaptam, hiszen mind az orvos, mind pedig a leírt instrukciók alapján arra jutottam, hogy nekem kell eldöntenem, hogy mit tegyek. Olvastam arról, hogy nagyon sokféle betegség ellen megvéd a hormonpótlás illetve fiatalon tartja a szervezetet, azonban azt is olvastam, hogy hátulütőként növeli a mellrák kockázatát, bár én csak kizárólag ösztrogén tartalmú tapaszt használtam eddig, ami állítólag nem annyira növeli mint a komplett hormonok. Mit tegyek, mivel őrzöm jobban az egészségem, ha továbbra is pótolom a hormonokat, nem fog-e túlzott elhízást okozni, ha abbahagyom (hajlamos vagyok a hízásra). Az utóbbi időben vettem egy szobakerékpárt és azon minden nap tekerek 20-30 percet, valamint odafigyelek a táplálkozásra is, bár ez nem mindig sikerül. Szeretném az Ön véleményét is meghallgatni e témában.

        Még egy kérdéssel hadd zavarjam, pár hete azt tapasztaltam, hogy a kisajkam az egyik oldalon úgymond behúzódott, fájni nem fáj, csak kellementlen száraz érzetet kelt. Ezen kívül asszimetrikussá is vált. Nem tudom, hogy ez is lehet-e a műtét következménye, vagy ártalmatlan tünet, illetve inkább meg kellene mutatnom orvosnak?

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonpótlás témában

        Kedves Kérdező!


        Asszimmetriához a műtétjének semmi köze. 5 évig használhatná a tapaszt -néha fél évente progesteront is a mell védelme miatt. Ha vannak klimaxos panaszai mindenképpen, ha nincsenek, dönthet úgy hogy később kezdi el a terápiát.


        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 11:53:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: