• Mit tehetek a hőhullámok ellen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        52 éves nő vagyok és egy ideje elég erős hőhullámok jelentkeznek nálam, sokszor pillanatok alatt tiszta víz lesz a hátam, nyakam, ami a munkám során is elég sok kellemetlenséget okoz. A kérdésem az, hogy mi erre a legjobb gyógymód? Egészséges életmódot élek, nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, rendszeresen tornázom. A patikus ajánlotta a Remifemin nevű szert, de azt hiszem ez nem igazi gyógyszer. Érdemes szedni? Azt is olvastam, hogy szója termékek fogyasztása is javíthat a menopauzás tüneteken. Ez mennyire lehet hatásos?

        WEBBeteg szakértő válasza a hőhullám témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön által említett panasz az egyike azon tüneteknek, mely a leggyakrabban jelentkezik a menopauza kezdetekor. Oka a petefészek működésének lassú megszünése és az általuk termelt hormonok szintjében bekövetkezett változások, melyek kiváltói ezeknek az ún. vasomotoros tüneteknek. Az egészséges életmódot semmi esetre sem kellene abbahagynia, bár sajnos ez még önmagában nem elég gyógyír.

        A kezelések egy csoportja a hormonpótló terápia, de ezt csak szoros orvosi ellenőrzés mellett lehet elkezdeni és folytatni, mivel lehetnek mellékhatásai. Ezekről bővebben a kórházak, klinikák nőgyógyászati osztályain működő menopausa szakrendeléseken kaphat felvilágosítást.

        A patikus által ajánlott szert nyugodt szívvel merem ajánlani, hiszen ez vény nélkül kapható készítmény, mely gyógynövényekből készült, erőteljes mellékhatások nélkül. Kifejezetten a változó kor ilyen jellegű panaszainak enyhítésére szolgál. Érdemes lehet tehát kipróbálni. Hozzátéve persze, hogy nem csodaszer, és legalább 2-3 hónap szedés után érezhető tartósabb kedvező hatása. A szójabab kivonata szintén tartalmaz ilyen típusú, ún. fitoösztrogéneket vagy izoflavonokat, melyek szintén kedvezően befolyásolják a klimaxos panaszokat.

        Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-03 17:47:26; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: