• Tamoxifen leállítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nagykálnai Tamás! 43 éves vagyok, 2 éve operáltak mellrák miatt. Oncotype DX vizsgálat történt (az USA-ban), amely 13 %-os kiújulási, ill. távoli áttét képződési valószínűséget prognosztizált 10 éven belül kemoterápia nélkül. Kezdetben Zoladex kezelést kaptam, majd ezt váltva kb. 1,5 éve Lucrin injekciót kapok 3 havonta. Emellett kb. 1 éven át Zitazoniumot (napi 20 mg-ot) is kellett szednem, melyet azonban néhány hónapja leállítottak, mert méhpolipot okozott (ezt méhkaparás szövettanja alá is támasztotta). Kérdezném, hogy megnyugodhatok-e afelől, hogy a Lucrin önmagában megfelelő védettséget ad, miután az Oncotype DX vizsgálati eredmény is 5 éves Tamoxifen kezelést feltételezve adott prognózist, és amely alapján nem kaptam kemoterápiát. (És sugárkezelést sem, mert subcutan mastectomia történt azonnali implantátum behelyezéssel). Korábbi válaszáért is hálás köszönettel: K. Éva

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        Sajnos az alapbetegséget nem írja le: az emlőrák részletes szövettana mi volt? Tumorméret? Ösztrogén és progeszteron receptorok? HER2 receptor? Hány nyirokcsomót vizsgáltak és hány volt érintett? Az Oncotype DX vizsgálat sajnos még nem terjed el kicsi hazánkban - hiszen a drága kedves magyar nép a 300- Forintos vizitdíjat is (kicsit több, mint másfél USD) sokallja. Ráadásul éppen elvonások is lesznek az egészségügyben. Na szóval: Ha erősen hormon-érzékeny volt a daganat, és nem volt pozitív nyirokcsomó egy sem, akkor elegendő az endokrin kezelés (Zoladex illetve Lucrin). Jó lenne mellé a tamoxifen (Zitazonium) is, de ha méhproblémákat csinál, vagy thrombophlebitist okoz, akkor nem javasolt adni, mert többet ártunk, mint használunk. Ha választ ad a fölső sorokban feltett kérdéseimre, akkor beszéljünk újra!


        Kérdés: 2011. május 17., 14:36; Megválaszolva: 2011. június 06., 10:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: