• Ismételt mammográfia panaszok nélkül 38 évesen nem korai?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az elmúlt 6 évben háromszor voltam mammográfián , utoljára két éve, minden esetben negatív volt. (38 éves vagyok, édesanyámnak 65 évesen volt mellrákja)Nagyon mirigyes a mellem, ha éreztem valami változást, csomót, az orvos mindig a mammográfiát javasolta. Azért,hogy ne kelljen még rendszeresen röntgenre járnom, de mégis nyugodt legyek, a termográfia nagyon jó megoldásnak tűnt .Két éve pont a nem tökéletes termográfiai lelet miatt küldtek mammográfiára, tavaly a hőkép szerint minden rendben volt, az idei termográfia ismét nem negatív. Ultrahangon voltam, az rendben van, de a doktor úr aki az ultrahangot csinálta, azt javasolta, hogy a biztonság kedvéért egy mammográfiát is kellene csináltatnom. Már nem tudom, hogy én aggódom feleslegesen és meg kellene hogy elégedjek a negatív ultrahanggal, vagy csináltassak ismét egy mammográfiát. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mammográfia témában

        38 éves termográfiája járó nőbeteg. Az emlő betegségeihez értő, illetve avval foglalkozó szakemberek (mammológusok, vagy szenológusok, attól függ, hogy görög, vagy latin eredetű szót használunk, de mindkettő ugyanazt fedi) a termográfiát nem tartják bizonyító erejűnek. Én magam sem. Ilyen módon a nemzetközi (nemcsak magyar, hanem amerikai, angol, francia, olasz, német, stb.) kivizsgálási ajánlásokban a termográfia nem elfogadott módszer az emlő betegségeinek diagnosztizálására. Ezek az ajánlások hozzáférhetőek az interneten ("guideline-"oknak hívják őket), de a nemzetközi kongresszusokon, világkongresszusokon számos esetben elhangzanak. Tudniillik: termográfiával csak túl nagy hibaszázalékkal lehet megmondani, hogy azért mert melegebb valami az emberben, az micsoda. Tehát túl nagy százalékban lehet tévedni pozitív és negatív irányban is: 1./ például egy daganat nem ad melegebb termográfiás képet, holott ott van ("fals negatív" lelet). 2./ valami az emlőben erősen melegebb, daganatnak néz ki, pedig nem az ("fals pozitív" lelet). Szóval: szép színes képeket tetszik látni, de bármilyen eltérés esetén a termográfiát végző valaki tovább fogja Önt küldeni ultrahangra, és/vagy mammográfiára is. Szóval: egy kukkal sem jutunk előrébb. Ilyen módon a termográfia panaszmentes nőknél sem alkalmas a rák korai felismerésére ("szűrésre"). Panaszos emlő esetén tehát a szakember által végzett tapintás, az ultrahang és a mammográfia együttese a megfelelő módszer.


        Kérdés: 2010. november 18., 16:43; Megválaszolva: 2010. november 23., 13:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: