• Fogamzásgátló tabletta, mellrák és gyerekvállalás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Olvastam, hogy nagy az esélye annak, hogy fogamzásgátló tablettát szedő nők, akik a gyerekvállalás előtt szedték, mellrákosak lesznek. Szóval a gyerekvállalással is összefüggésben van ez? Az a helyzet, hogy nekünk nem lesz biológiai gyerekünk (csak örökbefogadni szeretnénk), mivel a génjeink olyan betegségekre hajlamosítanak, amit nem szeretnénk továbbörökíteni senkinek, nehogy rosszul járjon - a párom családjában volt rák is, az enyémben nem, viszont mindkettőnk családjában nagyon sokan cukorbetegek (mi még nem vagyunk azok). Tudom, ettől még sokan vállalnak biológiai gyereket, de mi nem akarunk beteges gyereket. Tehát nem gyerekvállalás előtt szedem, hiszen nem lesz gyerekem. Ez csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét? Olyant is olvastam, hogy a mostani alacsony hormontartalmú tabletták kevésbé veszélyesek ezen a téren. Viszont én 3,5 évig szedtem magas dózisú tablettát, a Diane 35-öt, később a Cypromixet, mert olyan pattanásos volt az arcom, hogy a nőgyógyász ezt javasolta. Azóta Yasminelle-t szedek, ez állítólag alacsony hormontartalmú. Viszont utólag egy másik nőgyógyász mondta, hogy a Diane35/Cypromix-et nem lett volna szabad egy évnél tovább szednem. Ez mekkora kockázatot jelent a mellrák későbbi kialakulásában? A nőgyógyászom azt mondja, nem kell félni, de ő mindenre ezt mondja. Én viszont mindenhol azt olvasom, hogy igen sok esélye van a tabletta mellett. Olyat is olvastam, hogy minden 8. nő mellrákos. Ez elég nagy rizikófaktor. Ön szerint a fentieket figyelembe véve mennyi esélyem van erre?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        21 éves nő - fogamzásgátlás és emlőrák kérdéshez Úgy gondolom, hogy messze eltúlozza a fogamzásgátlók és az emlőrák összefüggéseit. A világ civilizáltabb részein valóban minden 8-9.-ik nőnek élete során előbb-utóbb emlőrákja lesz. Ezen nem tud változtatni sem Ön, sem én, ez a valóság. A női létezés avval jár, hogy szeméremtestük, hüvelyük, méhük, petefészkük, és emlőjük is van, a megfelelő hormonális szabályozással. Viszont nincs például heréjük és prosztatájuk. Ezért a prosztatrák keletkezésének kockázata a nőknél nulla. No, de vegyük kicsit részletesebben: Először is: A fogamzásgátlás nem arról szól, hogy emeljük az emlőrák kockázatát. Az arról szól, hogy a nem kívánt terhességeknél (és az azzal járó művi abortuszoknál) még mindig jobb - és kíméletesebb - a hormonális fogamzásgátlás. Senki soha nem mondta, hogy ez tökéletes. De még mindig jobb, mint a kaparás. Mellékhatásait is beszámítva még mindig sokkal jobb. Olyan hatásos eljárást, beavatkozást, hatóanyagot, stb. nem tetszik tudni nekem mondani, ami hatásos, ugyanakkor nincs mellékhatása. Ilyen nem létezik, csak a mesében. A hosszasan (évtizedekig) agyba-főbe alkalmazott hormonális fogamzásgátlás valóban kissé emeli az emlőrák későbbi keletkezésének kockázatát. Viszont: van ám nem hormonális védekezési lehetőség is a nem kívánt terhesség ellen. Ezt talán partnerével meg lehetne egyszer beszélni a butuska genetikai kibúvó-keresés helyett. Másodszor: Honnan a csudából szedi, hogy Önnek és partnerének génjei "olyan betegségekre hajlamosítanak", ami miatt saját gyermeket nem szeretnének? Milyen gén-károsodásokat mutattak ki eddig Önöknél? Igazoltan gén-károsodott Ön is és a partnere is? Melyik gének a kórosak? Mindannyiunknak volt a családjában rák, cukorbaj, agyvérzés, stb.stb. Az élet ilyen. Általában aki megszületett, az egyszer meg fog halni. A növények is, az állatok is, az ember is. Valamiben. A levegőbe ne beszéljünk már butaságokat! Harmadszor: Ha Ön 21 éves korában elhatározta, hogy nem lesz saját gyermeke, akkor egyelőre túl nagy vágya nincs is erre. Akkor - ne vegye sértésnek - de még nem készült fel eléggé arra, hogy gyermeket hozzon a világra, és felelősséggel évtizedeken keresztül annak a gyermeknek az útjait egyengesse. Ez valóban az ember legnagyobb feladata az életben. Kibújni a gyermekkel járó óriási feladat és felelősség alól mindenféle mondvacsinált génkárosodással is lehet, de minek? Ha nem akar ilyen nagy felelősségel járó feladatot vállalni, akkor ne vállaljon, de ne magyarázzon bele butaságokat. Tehát: Élje a fiatalok csodálatos életét, viszont okosan, bölcsen kezdjen gondolkodni a jövőn is. Fel a fejjel, az élet fantasztikus, csodálatos. A vége kétségtelenül nem jó, de mit tehetünk?


        Kérdés: 2010. október 06., 20:48; Megválaszolva: 2010. október 14., 09:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: