• Műtét vagy sugárkezelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám emlőmegtartó műtéten esett át. Szövettani lelete fokálisan pozitív anterior szélről ír. Szeretném megtudni kell-e újra műteni vagy elég a sugárkezelés. Édesanyám 69 éves, jó állapotban van, korábban voltak szívpanaszai (billentyűproblémák, érszűkület) mára tünetmentes. További adatai: carcinoma lobulare invasivum mammae kiterjedt LCIS komponenssel. Nottingham szöveti grade II (tubulusképzés 3,magpolymorphismus2, mitosis 1). Mitosos index: 1/10 HPF. Mikroszkópikus tumorméret 15x 14 mm-es. A tumorszövet körül szöveti reakció alig van, peritumoralisan érinvasio nem igazolható, malignus microcalcificatio nem látható. Sebész szélek: medialis szél 6mm, lateralis szél több mint 15mm-es, alsó szél 9mm-es, felső szél több mint 15mm-es, anterior szél fokálisan pozitív, basalis szél több mint 15mm-es. Immunhistochemiai viszglálatokkal ER: 90 % erős fokú expresszió, Pr: 60% erős fokú expresszió, p53: 0%, Cerb-B2 score:1, E-Cadherin: negatív, MIB-1-gyel 1%-os proliferáció frakció észlelhető. Édesanyám orvosai kedvesek, de nem szóltak a pozitív szélről. Hormonterápiát és sugárkezelést írtak elő. A sugárkezelő orvos kilátásba helyezte a rövidebb kezelést a szívpanaszok miatt. Ezért félek, szeretnék véleményt kérni a legjobb kezelésről: műtét vagy sugár. Ha elkezdődik a sugárterápia, utána szoktak pótkimetszést végezni? Hálás köszönettel válaszáért.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        34 éves nő - édesanyja emlőrákjáról (71008) Másfél centis daganatot távolítottak el a Mama emlőjéből, melynek "prognosztikai jellemzői" kedvezőnek mondhatók. Azaz: hormon-érzékeny, cerbB2 negatív, alig szaporodó daganat, tehát mindenképpen hormon-tablettákat kell majd szedni kb. 5 éven keresztül. A problémát az okozza, hogy az eltávolított terület elülső részén ("anterior") egy-egy helyen ("fokálisan") daganatsejtek maradtak esetleg. Tehát ezt is el kellene azért távolítani egy újabb műtéttel, de mekkorát vágjon a sebész? Néhány daganatos sejt nem tapintható, néhány ezred milliméter, ezért a biztonság kedvéért a sebész egy elég nagyot kanyarintana. Ez a beteg részére egy újabb testi-lelki megterhelést jelentene. A sugárkezelés lényegesen csökkenti a helyi kiújulás esélyét (kockázatát), esetleg a kérdéses területre az egész emlő sugárkezelése végén (a "whole breast" sugárkezelés végén) még egy kis kiegészítő adagot ("boost"-ot) adnék a kérdéses területre koncentrálva. A helyi kiújulás így valószínűleg elkerülhető - de ha évek múlva mégis lenne, akkor a három havonkénti kontroll során azonnal észre lehetne venni - és egy célzott kis műtéttel eltávolítani (hiszen akkor már látható, tapintható lenne a göböcske). De reméljük, hogy sohasem jön. Nem látom a Mamát, nem ismerem az egyéb betegségeit, de magam részéről szintén a sugárkezelés és a hormontabletták mellett döntenék. Sajnos nem írja a nyirokcsomók szövettanát - de feltételezem, hogy negatívok voltak, mivel orvosai nem írtak elő kemoterápiát. Jobbulást a Mamának!


        Kérdés: 2010. szeptember 27., 16:51; Megválaszolva: 2010. október 14., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: