• Mell ultrahang vizsgálat megbízhatósága

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy mennyire lehet megbizni a mell UH vizsgálatban? Mammográfiás leletemen az iránydiagnózis mastopathia cystica diffusa, volt, az ultrahang eredménye : "Az emlők állományában és az axillákban kóros echoszerkezeti eltérés nem mutatható ki. Körülírt kóros elváltozást az UH vizsgálat sorá nem találtunk". A mammográfiás vizsgálatot CD-re irták ki, amit azonban sajnos nem tudtak megnyitni, viszont újbóli mammográfiát nem engedtem, csak az UH vizsgálatot. Ezért szeretném megkérdezni, hogy ebben a vizsgálatban meg lehet bízni? A főorvos asszony azt modta nekem, ez csak egy fél vizsgálat így. Gondolom, hogy ha komolyabb bajt találtak a mammográfos szűrésnél, akkor azt az UH vizsgálat is kimutatta volna. Természetesen jövőre újból elmegyek szűrő vizsgálatra, de olyan helyre ahol egyszerre mind a két vizsgálatot eltudják végezni. (a mammográfiás vizsgálat szűrőkocsin történt a munkahelyemen, és nem tájékoztattak, hogy az UH vizsgálatot már nem tudják biztosítani, ha valami problémát találnak, és a leletem rossz lesz.) Ezt a CD-t nem tudták két helyen sem megnyitni ahol jártam,. Ez a vizsgálat a Pécsi Tudományegyetem radiológiai Klinika munkatársai végezték. Sajnos. Lehet hogy ők sem tehetnek róla, de én sem, hogy ilyen torturának lettem kitéve. Köszönöm szépen a türelmét és nagyon várom a válaszát a kérdésemre. Üdvözlettel, és tisztelettel: K. Tiborné

        Dr. Boros Miklós válasza a mellvizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező! Az emlőultrahang a körülírt eltérések igazolásában nagyon pontos (cysta, daganat). A két vizsgálat valóban kiegészíti egymást. Az Ön esetében nem szükséges több vizsgálat. Jövőre vegyen részt újból a szűrésen, addig végezzen rendszeresen önvizsgálatot.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. szeptember 22., 09:47; Megválaszolva: 2010. szeptember 27., 11:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: