• Sugárterápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 1978-ban (nem daganatmiatt) a bal oldali teljes tüdő eltávolításra került. Valószinűleg ebből adódóan mostmár idült ischaemiás szívbetegség, szíritmuszavar és magas vérnyomás a kardiológiai diagnózisum. Ugyanakkor a jobb tüdőnél tüdőtágulat, ill. COPD, jelentősen csökkent tüdőteljesítményem van. Július 23-án a bal oldali emlőt teljes mértékben eltávolították tumor miatt. A műtét utáni körszövattani lelet az alábbi: I.Az eltávolított bal emlő állományában carcinoma ductale invasivum mammae szöveti képe látható, melyben a tubulus-képződés 10 %-ot nem éri el. A mag-polymorphia közepes mértékű, a mitoticus activitás 10 nagy nagyítású látótérre számítva 3 mitosis. Az általunk vizsgált síkokban vascularis invosiora utaló jelek nincsenek. a tumor környezetében méréskelt DCIS somponens is megfigyelhető. A tumor az amlő bőrrészlet papillaris dermisébe beterjed, a tumor az emlőbőr epidermisét infiltrálja. Immunhistochemiai vizsgálatokkal a tumorsejtek kb. 60%-ban oestrigen receptorral pozítivak, progesteron receptorral mintegy 80 %-ban pozítivak, c-erb B2: főleg cytoplasmaticus reactiot ad, így a jel erősség: +, p53-mal a tumorsejtek negatívak, MIB-1-gyel a proliferatios activitás 5% alatti. Az E-cadherin reactio nem értékelhető. Mikroszkópikusan mért tumor átmérő: 20x15 mm. II. Tumormentes, heges, enyhe lipomatosus atrophiat mutató nyirokcsomó részletek. Nottinghami szöveti grade: I. pT4b, pNO, pMX Az onkológus bár felajánlotta a kemoterápiát is altrnatív megoldásnak a FEMARA 2,5 mg. gyógyszert is felajánlotta.Azt szedem. Kérdésem: Nagyon fontos-e a sugárterápia számomra műtét helyére? Főleg a tüdő és szív területet mennyire károsíthatja, ha mégis be kell vállalnom? Azt szeretném, hogy amennyit még élhetek elfogadható életminőségben tudjam leélni, nem ágyhoz esetleg oxigén palackhoz kötve. Előre is köszönöm válaszát. Debrecen, 2010. 09. 21. Üdvözlettel: Fazeka Sándorné

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        64 éves nőbeteg, bal tüdő eltávolítva, bal oldali emlőrák. Szinte természetes, hogy a maradék jobb tüdő óriási munkában van - lehetőleg tényleg ne dohányozzon, ha egyáltalán dohányos. A maradék jobb tüdő biztosítja az oxigént - anélkül pedig nem nagyon tudnánk élni, mivel nincs kopoltyúnk. A bal emlőrák leírása szerint tökéletesen elégségesnek tartom a Femarát (letrozol), hiszen a daganat bőséges biztonsági zónával el lett távolítva, hormon-érzékeny volt a daganat, cerbB2 (más néven HER2) negatív volt, és nem adott a nyirokcsomókba áttétet. Magam részéről nem adnék sugárkezelést, maradnék az egyedüli Femara tablettánál (kb. 5 évig), aztán 8-10 év múlva majd meglátjuk. Jobbulást:


        Kérdés: 2010. szeptember 21., 11:29; Megválaszolva: 2010. szeptember 24., 10:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: