• Mennyire roncsol a sugárterápiás kezelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Édesanyámnál emlődaganatot távolítottak el (14x8 mm). Az eltávolított emlődaganat sajnos rossz indulatú volt. A eltávolított nyirokcsomó, a tumorra vett vér, a hasi ultrahang és a tüdő röntgen eredménye mind negatív.
        Az onkológián sugárterápiás kezelést és hormonkezelést írtak elő.
        33 db sugárkezelést kap (28 erősebbet és 5 gyengébbet). 
        Én ezt a 33 kezelést - mivel nem találtak más rossz indulatú sejtet - kicsit soknak találom. Mi a véleménye erről?
        A sugár és a hormonkezelés milyen mellékhatásokat okozhat (bal oldali mellről van szó, a szivet nem károsítja?)?
        Immunerősítés gyanánt vitaminkészítményt vettünk neki, ami 14 féle vitamint és 18 féle ásványi anyagot tartalmaz.
        Mit ajánl, mit szedhet még esetleg? 
         
        Köszönettel: egy aggódó lány

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák témában

        Aggódó lány jeligére.

        Szokásos baj, hogy nem írja meg a daganat szövettanát, de a Mama életkorát sem.

        Ha hormonkezelést írtak elő, vélhetően hormon-érzékeny daganatról volt szó.

        Ezt az ER és a PR eredményen lehetne látni (Ösztrogén-Receptor és Progeszteron Receptor), csak ezt nem tetszett megírni. Milyen volt a cerbB-2 (más néven HER2) receptor a daganatsejteken?

        Magmaradt emlőnél ("emlőkonzerváló műtét" után) a megmaradt emlőt sugárkezelni KELL. Hogy milyen adagokban, az már a kezelőorvos véleménye szerint megy, fehérebb bőrű nőknél általában elég a 25 alkalom (25 x 2 Gy dózis), de kiterjeszthetik ezt magasabb dózisokra is - én a magam részéről általában 50 Gy-nél (25 x 2 Gy) megállnék - különösen, ha bal oldalról van szó. A kezelési sorozat végefelé látni, hogy hogy bírja a beteg bőre a sugarat. Lehet-e adni még egy 26.-ikat, vagy 27.-iket, ez akkor dől el. Átlag 25 szokott lenni. Kérdés: mennyi a az Ön szerinti "sok"? Sajnos sok kell (nagy dózis kell), mert az alacsony dózis semmit sem ér, az esetlegesen ottmaradt daganatsejtek túlélik. Tehát vagy adunk egy megfelelő adagot, vagy nem adunk semmit.

        Immun-erősítőnek persze hogy vitamin-készítményeket szedjen.

        Ezt mindig megkérdezik a daganatos betegek, de hát ki mondta, hogy ne szedjen vitamint akkor is, ha éppen nincs daganata. Ezek akkor sem ártanak.

        Hülyeségekbe viszont ne menjen bele. Itt nem akarok készítmény-neveket felsorolni - mert annak pereskedések lennének a következményei - de az ilyen-olyan lapokban hirdetett "rák-ellenes" készítmények semmit sem érnek rák ellen. A Maga pénztárcája ellen viszont egész jól muzsikálnak.

        Ha részletesebben ír, szívesen beszélhetünk megint.

        Kézcsók



        Kérdés: 2010-05-18 10:21:47; Megválaszolva: 2010. május 18., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: