• Melldaganat 5 éven túli gyógyszeres kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr. Nagykálnai Tamás onoklógus orvosszakértő Úrtól lenne kérdésem. Tisztelt Szakértő Úr! 2003. decemberében melldaganattal műtöttek, jobb mell: ablatio és ax. bl. dissectio, invasív histiocytoid lobularis ca, HG III. pT3(6cm) pN3a (11/12) Mo st. III. ER 100%, pgr 10% her2 negatív. bal mell: axcisio apocrin ca. in situ ductalis componens HG III. pT1C (11mm) pNx ezt követően taxotere alapó kemoterápiát és sugárkezelést kaptam, 6 kemo, ill. 25 sugár. 2004 junius óta Zoladex depo és Zitazónium gyógyszeres kezelést kapok. Pár hónap múlva telik le a gyógyszerszedés 5 éves időtartama, arra lennék kiváncsi ezt követően milyen gyógyszert szedhetnék. Jelenben tünetmentes vagyok, áttéteim nincsenek.

        WEBBeteg szakértő válasza a melldaganat témában

        Tisztelt Kérdező!


        Eddig szerintem minden megfelelőt megkapott.
        Sajnos túl nagy daganat volt (T3), és 12 nyirokcsomóból 11 érintett volt. Ezek nem bíztató dolgok. Az viszont jó, hogy erősen hormonérzékenyek voltak a daganasejtek, ezért kapott Zitatzoniumot és Zoladexet.
        Sajnos nem írja, hogy hány éves.
        A hormonális gyógyszerektől biztosan elmaradt a menstruációja, tehát klimaxossá, "posztmenopauzálissá" vált. Ilyenkor lehet még 5 éven túli hozzáadott kezelést végezni a Femara tablettával, ami orvosilag teljesen logikus, bár igaz, hogy menstruáló korban lévő nőkön nincs több ezer betegen szerzett tapasztalat (Idősebbeken, "posztmenopauzában" lévőkön egyértelműen kedvező hatású). Az biztos, hogy nem árt.
        Kézcsók

         Dr. Nagykálnai Tamás

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 15:01:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 12:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: