• Emlőrák után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Másfél éve műtöttek emlőrákkal. Diagnózis: Carcinóma lobulare infiltrans. Nucleáris grade I. Több gócú, mikromész és ér-invasió nincs. Egyes gócok átmérője 2-3 mm. Oestrogen receptor: 10 % alatt, Progesteron: 85% pozitív, HER2: negatív. A nyirokcsomókban áttét nem volt. Sector resectió után sugárkezelést és hormonterápiát kaptam (Zoladex és Zitazónium jelenleg is). 47 éves vagyok, a természetes menopauza előtt. 3 havonta járok kontrollra, de ez csak formális, mert a kérdéseimre soha nem kapok választ, nincs rá idő.(?) Ezért fordulok most Önhöz. Szeretném tudni, hogy: - Mit tehetek, hogy a lányom lehetőség szerint elkerülje ezt a betegséget? Én is mindig egészségesen éltem, táplálkoztam. Nem vagyok túlsúlyos, fiatalon szültem-szoptattam és antioxidáns táplálékkiegészítőket is szedtem (Q10). Igaz szedtem fogamzásgátlót és a stresszt sem tudtam kiiktatni az életemből. Ettől őt sem tudom megvédeni, de mi az amit mégis tehetek esetleg? - A műtét óta még mindig fájdalmas a mellem és egy cseresznyényi érzékeny csomó van a heg mellett, ami sem mammográfiával, sem ultrahanggal nem látható. Normális ez? Kezelőorvosom nem fordított rá figyelmet. - A gyógyszereim mellékhatásaként jelentkező szinte állandó, nagyon intenzív hőhullámok alaposan megkeserítik a mindennapjaimat, aludni sem tudok, állandóan kimerült vagyok. Talán ennek is köszönhető, hogy most éppen övsömörrel küszködök. Nincs semmi, amivel enyhíthetők ezek a tünetek és nem keresztezik a gyógyszereimet? - Már 1 éve egyre fokozódó reumatikusnak tűnő fájdalmaim is vannak testszerte. Ezek is éjszaka a legrosszabbak. Viszont a vérképemben nem utal semmi reumára. Okozhatnak-e ilyen tüneteket is a szedett gyógyszerek? Válaszát nagyon várom! Tisztelettel: Gabi

        WEBBeteg szakértő válasza a emlőrák témában

        Tisztelt Kérdező!

        Lánya érdekében semmit sem tud tenni, egyedül az egészséges életmódra való neveléssel, és a rendszeres önvizsgálattal adhat neki tanácsokat, útravalót. Teljesen elkerülni a bajokat sajnos nem lehet, csak korán felismerni.
        A lobuláris típusú, Grade I carcinomája nem túl rossz - a sok rossz közül viszonylag a jobb, nyirokcsomó érintettség sem volt - , ha több gócú volt, nem értem, miért nem történt a teljes emlő eltávolítása (talán Ön nem egyezett bele)?Talán jobban járt volna, mert a lobuláris típus egy bizonyos hajlamot képvisel, azaz később lehet még egy-két daganatocska az emlőben - nem kiújulás, hanem újabb góc.


        A hormonkezelés bizony mellékhatásokkal jár. Ki kell bírni, sajnos egyik eljárás sem bizonyult alkalmasnak a mellékhatások csökkentésére, esetleg napi kis dózis (5 mg) Provera, vagy Megace segíthet - és közben nem rontja le a Zoldex-Zitazonium komplex hatását. Legjobban a mozgás, torna, úszás, stb. vált be. A mellékhatás még mindig jobb, mint egy rákos kiújulás - persze az ellen sem vagyunk védve. A gyógyszeres (jelen esetben hormonális) utókezelés viszont a kiújulás kockázatát lényegesen, mintegy a felére csökkenti.
        Az érzékeny csomócska a heg mellett valószínűleg "zsírnekrózis", ami ki lehet ultrahanggal mutatni. Teendő vele nincs, de ha nagyon érzékeny, egy gomblyuknyi metszésből eltávolítható. Semmi köze a rákhoz, a műtéthez van köze: a lekötéseknél, varratoknál egy kis zsírpamacs kerül a cérna-hurokba, és vérellátása gátlódik, elhal (nekrotizál). Olyan ez, mint mikor nagyanyám lószőrrel lekötötte a szemölcsöket. Érzékeny, körülírt göböcske szokott lenni, jellemzője az érzékenység - a rák pedig rendszerint nem fáj.


        Kézcsók, jobbulást,

         Dr. Nagykálnai Tamás

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 15:04:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 11:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó