• Mellrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Az egyik mellemben 5x3 cm-es daganat képződött, az aspiratios cítológia szerint: carcinoma mammae, ductalis jellegű (G2). Műtét előtti kemoterápiás kezelés eredményeként a daganat megkisebbedett. A műtét során a mellet teljes egészében eltávolították a hónalji nyirokcsomókkal együtt. A kórszövettan szerint: carcinoma ductale invasívum mammae, BRE grade: 2 (6pont, tubulus képzés: 2 pont, NG: 2 pont, mitosis ráta: 2 pont), az eltávolított nyirokcsomókban metastasis nem igazolható. HER2: ++ erősségű pozitivitás, c-erbB-2: ++ erősségű pozitivitás, Ki67: 5% pozitív, P53: negatív. A műtét után 25 sugárkezelést kaptam, majd naponta 1x 20 mg zitazónium tabletta, havonta 1x zoladex injekció lett előírva. Szeretném megtudni, a felsorolt eredmények pontosan mit is jelentenek, és mennyi az esélye a betegség kiújulásának a műtött oldalon, illetve a betegség megjelenésének az ellenkező oldalon a hormonterápia folytatása mellett és mennyi az esély, ha nem folytatom a kezelést? A  műtött oldalon a nyirokfolyadék miatt az ujjaim, kezem feldagadtak. Ezt a tünetet kizárólag nyirokmasszázzsal lehet kezelni vagy elmúlik magától? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák témában

        Tisztelt Kérdező!

        Kérdéseire a válasz körülbelül egy tankönyvet igényelne, mégis röviden megpróbálok válaszolni.
        5 x 3 cm-es daganat volt, ami őszintén szólva jó nagy, miért kellett ezt hagyni ekkorára növekedni?
        Ductális carcinoma, azaz a tej kivezető csövecskéket bélelő hámsejtekből indult ki (az emlőrákok nagyrésze innen indul).
        BRE grade 2, azaz közepes fokozatú, mondjuk úgy, hogy közepes sebességgel szaporodnak a sejtek (1-es a jobb, 3-as rosszabb). Értem én, hogy negatívok voltak a hónalji nyirokcsomók, de hányat vettek ki?
        HER2 két kereszt, cerbB-2 két kereszt: ez egy növekedési faktor érzékelő (receptor) fehérje a sejt felszínén. Normálisan is van kb. 100.000 molekula egy sejten, ha 2 milliónál több van, akkor HER2 pozitív (+++) a daganat, azaz sok-sok ilyen fehérjét termel a magban és juttat fel a felszínre. Ha HER2 +++ lenne, akor Herceptin nevű gyógyszerre (is) szükség lenne.Ki-67 csak 5%, ez jó, p53 negatív, ez jó.
        Feltételezem (bár nem írja), hogy fiatal, még menstruáló korban van, és az emlődaganat hormon-érzékeny volt (ezt sem írja), ezért kap havonta Zoladex injekciót és mellé Zitazonium tablettát.
        A keze a hónalji nyirokcsomó-kiirtás miatt dagad fel, milyen jó lett volna egy kisebb daganattal menni a műtétre, mert akkor csak az u.n. "szentinel" nyirokcsomót keresték volna fel, és ez a fránya duzzadás nem következett volna be. 5 cm-es daganatnál sajnos fel kellett nyitni a hónaljat, és kipucolni a nyirokcsomókat (az egy más dolog, hogy szerencsés módon negatívok voltak).
        Szakember végezzen nyirokmasszázst, a beteg sokat mozgassa, tornáztassa ezt a karját-vállát.
        Kérdezi az azonos oldali kiújulások (helyi kiújulások) kockázatát, és az ellenoldali emlőrák kockázatát. Előbbi 2-3  %, utóbbi kb. 5%, nem több.
        Viszont nem kérdezi a távoli kiújulások (áttétek) kockázatát, ennek örülök, mert nem szeretnék más számokat mondani, mint a kezelőorvosa, akit nyilván szintén megkérdezett erről.
        Jobbulást:

         Dr. Nagykálnai Tamás

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-20 14:36:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 06:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A bal mellemben érzett enyhe fájdalom, érzékenység ez év októberében kezdődött (kérdésem írásához képest kb 2,5 hónappal korábban). A fájdalom enyhén kisugárzott a hónaljamba, vállamba. A tünet kezdetekor a bal...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy mind a két mellemben ugyanazon a helyen érzek a borsónál kisebb méretű csomót. 4 hónapja voltam mell ultrahangon, a duzzadt tejmirigyeken kívül nem látták semmit. A...