• Gyakori röntgen vizsgálatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        Édesanyámat hat éve műtötték mellrák miatt. Azóta évente vesz részt mellkas ct és mammográfiás vizsgálaton. Legutóbb tavaly júliusban volt mammográfián , novemberben pedig CT-n - mindkettő negatív lett.  Legközelebb áprilisban kell mellkas röntgenre és mammográfiára mennie. Valóban szükség van ilyen gyakorisággal ezekre a vizsgálatokra? A negatív mellkas CT után hat hónappal valóban szükséges a mellkas röntgen , ha nincs panasza?  A két mammográfia között sem telik el még egy év.Tudom, hogy szükség van a folyamatos ellenőrzésre, de attól félek, hogy hosszabb távon káros lehet ez a sok sugár.  Kérjen inkább  egy későbbi időpontot? Tanácsát előre is köszönöm.  Zsuzsa

         

        WEBBeteg szakértő válasza a röntgenvizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Hat évvel az emlőműtét után - panaszmentes és klinikailag tünetmentes állapotban - semmi szükség a gyakori ellenőrzésre. Daganat -kiújulás persze jöhet, de ilyenkor évente egy átvizsgálás (mammográfia-UH, sima mellkas rtg, hasi ultrahang, vérkép) a bevett szokás, a "standard of care". Kissé sűrűbb Rtg vizsgálattól semmi baja nem lesz, csak minek?

         Dr. Nagykálnai Tamás  onkológus

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-02 10:00:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?
        Tudj meg többet az ekcéma tüneteiről, kezelésének módjáról és megelőzéséről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó