• Emlőrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor ur! Nemreg irtam onnek az edesanyam rakos megbetegedeserol (emlorak hormon alapon). Ezt kovetoen az on altal feltett kerdesek alapjan probaltam jobban megerteni a betegseg mibenletet. Egy nyirokcsomoban volt daganatsejt, ezt a nyirokcsomot el is tavolitottak a szervezetbol. A daganatsejtekben a hormonreceptorok aranya.; 50% osztrogen, 30% progeszteron. HER 2 receptor nem szerepel. Meg szeretnem kerdezni mit jelent ”hiperplazia”, “intraduktalis karcinoma grad II (NID 2)”, “ intraduktalis CRIBRIFORM karcinoma”,valamint egy ilyent talaltam, hogy “invaziv karcinoma tipus: ductal NOS”. Elnezest kerek az esetleg buta kerdesek miatt, de az ilyen dolgokban jaratlan vagyok. Valaszat elore koszonom. Udvozlettel: Noemi.

        WEBBeteg szakértő válasza a emlőrák témában

        Kedves Noémi!


        Nem is kell megérteni a szövettant, mert az már "vájtfülűeknek" való szöveg.
        A lényeg az, hogy hormon-érzékeny volt a Mama emlőrákja, hiszen 50%-ban van ösztrogén receptor, a sejtek 30%-ában van progeszteron-receptor a sejtek felszínén. Magyarul: kevésbé rosszindulatú és jobban kezelhető, mintha nem lennének a sejtek felszínén ilyen hormon-kötő fehérjék.


        Kár, hogy nem készült HER2 (vagy cerbB-2) receptor vizsgálat is.
        Mindössze egy nyirokcsomóban volt daganatsejt (hányból?). Ez mindenképpen szintén jó jel.
        Az lett volna a legjobb, ha abban az egyben sem lett volna, közepesnek mondható, ha 1-2-3 nyirokcsomó érintett, már nem nagyon szeretjük a 4-5-6-stb. pozitív nyirokcsomót, és a 10-nél több daganatosan érintett nyirokcsomó már komolyan rossz prognózist jelent(ett volna), hál Istennek csak egyben volt.


        Változatlanul nem értem, hogy azt mondja, hogy "hormon alapon" alakult ki a Mama emlőrákja. Honnan veszi ezt?
        Hogy hormon-érzékeny egy emlőrák, annak semmi köze a daganat keletkezésének valódi okához. Persze vannak hormonális tényezők is az emlőrák keletkezésében: pl. a nőnemű lények 100-szor, 200-szor gyakrabban betegednek meg emlőrákban, mint a férfiak. Tehát az első nyomós feltétel az emlőrákhoz: nőnek kell lenni, működő emlőmiriggyel kell rendelkezni. Sok más hormonális tényező van persze még: első menstruáció ideje, kiviselt terhességek száma, testtömeg-fölösleg, fogamzásgátló tabletták, hormonpótló készítmények a klímaxos tünetek ellen, stb. De honnan tudjuk, hogy XY betegnek pontosan mitől alakult ki az emlőrákja? Hormonokkal lehet daganatokat "gyártani", de azt nem szoktuk embereken csinálni, csak kísérleti állatokban, legfőképp egerekben.


        Szóval ezt a "hormon-alapon" megállapítást nem értem, egyértelműen tévedésről (félrehallásról) lehet szó.
        A hyperplázia, a grade II intraductális carcinoma, a cribriform carcinoma, az invázív ductális carcinoma NOS típus, stb. kifejezésekkel ne törődjön, ezek pathológiai (kór-szövettani) szakkifejezések, szakembereknek mondanak valamit, laikusoknak semmit. Ezért nem is magyarázgatok oldalakon keresztül, mert előbb-utóbb csak a fentihez hasonló félreértésekre, félremagyarázásokra vezetne. Ha nem tudja, nem ismeri - legalább nagy vonalakban - az ember az egész emlőrákos folyamatot, akkor rész-igazságokat fog csak tudni, és azokhoz eszeveszetten ragaszkodni. Ez rosszabb lenne, mintha teljesen laikus (amatőr) lenne az ember. Ezért inkább nem mesélek a szövettani részletekről.
        Mamának jobbulást, kézcsókkal

         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-03 22:53:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 19:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: