• Hormon-kezdődő emlőrák műtéte után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 52 éves vagyok, novemberben DCIS miatt subcutan mastectomiám volt primer rekonstrukcióval. A műtét után több mint 4 héttel készült el a szövettani leletem: malignitásra utaló morphológiai jelek nincsenek, az onkológiai bizottság úgy döntött, utókezelés nem szükséges, jelentkezzek azért az onkológián. Napi 20 mg Zitazoniumot írtak fel, az nem derült ki számomra, hogy egyáltalán milyen a hormonreceptor leletem, tehát hogy ösztrogén-érzékeny volt-e a daganat, vagy nem. Azóta tájékozódtam, és úgy látom, hogy ez a "kincstári" kezelés, rengeteg problémát okoz és van sokkal korszerűbb is, de ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb. Az egész fokozott ellenőrzést (ismételt mammográfia, stb) a nőgyógyászom pontosan azért rendelte, mert hormonpótlót akart írni. Korom ellenére rendszeresen menstruálok, de nagyon erős klimaxos tüneteim vannak már évek óta: hőhullámok, depresszió. Ha most egy ilyen gyógyszert kezdek el szedni, a tünetek biztosan felerősödnek, ráadásul magas vérnyomásom is van, amire szintén rossz hatással lesz. Az onkológus egyébként meglepődött, hogy menstruálok (ezt eddig senki nem kérdezte, ő sem), és azt mondta, ha nem múlik el, jöjjek vissza előbb, mint a 6 hónap múlva esedékes kontroll. Lehetséges lenne (és érdemes-e) más kezelést kérnem és mit javasol? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a emlő daganat témában

        Tisztelt Kérdező!


        Persze, hogy tudni kellene a daganatos sejtek hormonérzékenységét. Hormon-receptor pozitív (azaz érzékeny) szokott egyébként lenni. Ha nem volt invázív daganat, és a telejs emlő eltávolításra került, akkor valóban nem kell utókezelés.
        De:
        A rák kezelése szükséges, ehhez nem fér kétség. Ha viszont nem volt invázív rák, akkor megelőzésről beszélhetünk inkább, ez már egy egészen más kérdés.
        A DCIS (ductal carcinoma in situ) megjelenése azért valamit jelez, pl. az átlagosnál hosszabb évekig tartó menstruációs ciklust (hosszú idejű hormon-hatást), vagy úgy is lehetne mondani, hogy bizonyos hajlamot. Ott van pedig a másik emlő. Arra is hatnak ezek a tényezők. Valószínűleg profilaxis-ként, (megelőzésként) ajánlotta orvosa a Zitazoniumot - bár ez még hazánkban nem bevett szokás.

        Az USA-ban a fokozott emlőrák kockázattal élő nőknél (több emlőrákos beteg a családban, BRCA1-2 mutáció a vérben, DCIS vagy LCIS az anamnézisben, stb.) bizony meggondolják megelőzés céljából bizonyos gyógyszerek alkalmazását. Ezek közül a klasszikus tamoxifenről (Zitazonium) van a legnagyobb - több évtizedes - tapasztalatunk. Meglévő méh-nél problémákat okozhat az évekig tartó szedése, ezért profilaxis-ként (tehát rák nélkül) nem igazán ajánlható, pláne, ha kellemetlen klimaxos üneteket is okoz. Ma már inkább a csontritkulásra (is) adagolt raloxifent (Evista) használják emlőrák-profilaxisra - ez viszont nem támogatott gyógyszer, és ezért elég drága, kb. 8000 Ft körül van havonta.


        A kontrollokkal kapcsolatban pedig azt mondom, hogy 52 éves korban MINDEN nőnek javasolt időnként mammográfiára, stb. menni, különösen annak, aki már egyszer megégette magát (pl. DCIS-e volt, mint Önnek). Ha nem bírja a megelőzésre adott gyógyszert szedni, akkor pláne el kell sürűbben menni ellenőrzésre, hogy nem indul-e újra valami? Hogy korán el lehessen kapni.


        Kézcsókkal

         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-30 19:30:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: