• Emlőrák hormon alapon

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktorno/doktor ur Edesanyamat nemreg megoperaltak, emlorakot fedeztek fel kisebb attettel az egyik kozeli nyirokcsomoban. Eltavolitottak a beteg emlot es a nyirokcsomot is kivettek. A vervizsgalatokbol kiderult, hogy hormon alapon alakult ki a rakos megbetegedes, tul magas a progeszteron szint. Elfelejtettem mondani, hogy a beteg 49 eves es mar beallt a menopauza.Ugy hallottam, hogy ebben az esetben a betegek maximum ket evet elhetnek meg. A kerdesem a kovetkezo: a kemoterapias illetve sugaras kezelesen kivul lehet meg tenni valamit? Van valami gyogyszer a progeszteron szint helyreallitasara? Valaszat koszonom elore, udvozlettel: Noemi.

        WEBBeteg szakértő válasza a emlőrák témában

        Kedves Noémi!


        Csak egyet felejtett el megírni, hogy mi volt az emlőrák szövettana?
        Például: hormon-receptor van-e a daganatsejteken?
        HER-2 receptor van-e a sejteken?
        Hány nyirokcsomót vettek ki és ebből hányban volt daganatsejt?
        Most nem a Mama hormonháztartását kell kezelni, hanem a daganat kiújulását kell megelőzni - pontosabban a kiújulás kockázatát kell csökkenteni különféle utókezelésekkel. Ezek eldöntése viszont a részletes szövettantól függ.
        Ha van sok-sok "hormon-receptor" molekula a daganat-sejtek felszínén (Ösztrogén-receptor és Progeszteron-receptorokat ismerünk), akkor az jót jelent.
        Ezek a "hormon-érzékeny" daganatok nagyon jól kezelhetők. Ma már leginkább aromatáz-gátló tablettákat adunk az egyéb kezeléseken kívül, ha már a beteg menopauzában van.


        Kézcsók
        Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-29 14:24:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 08:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: