• Problémák a bal emlővel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nagykálnai Tamás onkológus Tisztelt Főorvos Úr! Elnézést kérek, hogy kissé hosszú a levelem. Kérem szíves véleményét az alábbi esetről. 2007. 06. hó igazolt malignus tumor miatt jobb emlő ablátió és axillaris régió block dissectió Szövettan: invaziv ductalis emlőcarcinoma neuroendocrin variánsa DCIS componens 15%, Van Nuys szerint high grede necrosissal. Definitív érbetörés van, 10 HPF/17 osztódás. Tubularis forma 1% körül, közepes magpolymorphya. TNM: pT3pN1pMx. ER: 70%, PR: 60%, HER2:+ 2007. 07.24. – 11.07. 6 FEC chemoterápiás kezelés 2007. 11. 14-től napi 1 tabletta Femara 2,5 mg 2007. 11. 14 – 12. 21. sugárterápia, mellkasfalra 50 Gy, axillára 46 Gy Kontrolok: 2008. 03. hó mellkasröntgen, hasi ultrahang, EKG negatív. Mammographia(rtg+uh): jobb oldalon műtét és sugárkezelés utáni állapot, recidíva nem látható, bal oldalon a külső-felső negyedben mikromészszemcsék, bal axillában egy 3 mm kérgi szélességű nyirokcsomó Aspirációs cytologiai lelet: mésszemcséket tartalmazó eltérés: C1- nem diagnosztikus cytologiai lelet (a meszesedés etiológiáját ductalis hámsejtek, ill. egyéb cytologiai jelek híján megmondani nem tudjuk). Nyirokcsomó: C2 benignus cytologiai lelet (a minta nyirokcsomó kérgi részéből származtatható). 2008. 09. hó Mammographia(rtg+uh): jobb oldalon status idem – malagnitásra utaló jel nem látható. Bal oldalon a határozatlan jellegű mészszemcsék változatlanok. Az axillaris nyúlványban, az axillában pathologiás nyirokcsomók jelentek meg (több 5-7 mm-es és egy 11 mm-es). Malignus folyamat gyanúja merül fel. Aspirációs cytologiai lelet: mésszemcséket tartalmazó eltérés: C2 A látott cytologiai kép alapján az elváltozás zsírnecrosisnak felel meg, malignitásra utaló jelet nem láttunk. Nyirokcsomó: C2. Reaktív nyirokcsomó elváltozás képe. Malignitas nem igazolható. 2008. 10. hó MRI: az emlóben különálló góc nem ábrázolódott. Az emló paranchymaban, ill. az axillaris régióban lévő nyirokcsomók közül három volt vizsgálható, a kisebbik halmozása inkább benignitasra utal, míg a másik két elváltozás, köztük a legnagyobb görbéje alapján malignitas gyanúja merül fel Ön ebben az esetben milyen további vizsgálatokat végeztetne még el, milyen további kezeléseket javasolna? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: MaMa

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó megnagyobbodás témában

        Tisztelt Kérdező!


        Ha jól értem, most a bal emlővel van probléma: mész szemcsék, melyek viszont változatlanok.Megfigyelendők!
        Továbbá: a bal hónaljban nyirokcsomók jelentek meg, melyek közül van olyan, amelyik malignitásra gyanús.
        Ezt mindenképpen célzottan (ultrahang vizsgálat alatt) meg kell ismételten szúrni.
        1. Ha újra C1, vagy C2, akkor semmit sem csinálnék, szedném a Femarát, és ennyi. Kontroll 3 hónap múlva.
        2. Ha csúnya lenne a cytológiai lelet, akkor el kell távolítani a nyirokcsomót, és fel kell dolgozni részletesen szövetileg.
        Próbálja intézni az ismételt UH vizsgálat alatti aspirációs szúrást a bal hónaljból.


        Kézcsók
        Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


         



        Kérdés: 2008-10-27 10:34:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 12:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: