• Érzékeny mellek - Aggódnom kell?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        34 éves nő vagyok, s már évek óta érzékenyek a melleim (A bal jobban). Két éve voltam mammográfián, és UH-on. Negatív eredmény született. Az előző évben szintén a mell érzékenysége miatt készítettek szintén emlő UH-os vizsgálatot az érzékenység miatt. Ez is negatív volt. Ellenben a héten az UH vizsgálat során a Doktornő a belső-felső quadránsban,az areola széle mellett a börfelszin alatt 7mm-el 8x5x8 mm-es környezetétől alig elkülönülő, echoszegény solid képletet talált.( A melleimben volt még 3 kisebb cystosus képlet is.)Fogalmam sincs mit jelent ez a diagnózis, mennyire kell aggódnom, persze elég elkeseredett vagyok emiatt. A héten végzett mammográfia is negatív volt, de a Doktornő azt is elmondta, hogy a mirigyes melleknél nem mindig látszik minden a mammográfián. Az emlőben egyébként csomó nem volt tapintható és az axillákban sincs kóros nyirokcsomó. Biopszia is történt, most az eredményre kell várnom. Kérem mondja el, mit jelent a kapott diagnózis? A " környezetétől alig elkülönülő" nem utal rosszindulatú elváltozásra? Igyekeztem minden szűrővizsgálatra elmenni eddig is, azért, hogy ha probléma van, akkor inkább az elején, korai stádiumban lássa az orvos.

        WEBBeteg szakértő válasza a érzékeny emlők témában

        Kedves Beteg!
         
        Az Ön korában az emlő cystás elváltozása nem ritka eltérés, mely az emlő érzékenységét egyértelműen magyarázza. Ebben az életkorban a mammographia nem az elsődleges vizsgálómódszer. Az ultrahang az érzékenyebb eljárás. A leírt elváltozások a követésen kívül egyéb teendőt nem igényelnek. A cytológia vizsgálat negatívitása esetén nincs miért aggódnia. A 8x5x8 mm-es környezetétől alig elkülönülő, echoszegény solid képletet és a cysták az emlő kötőszövetes elemeinek jóindultú eltérése. Járjon évenkét szűrésre, bár ebben az életkorban még nem kötelező,  és így amennyiben évekkel később probléma adódna, időben ki fog derülni. Ez úton is kívánom hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát.

        Dr. Boros Miklós  sebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-02 21:53:06; Megválaszolva: 2011. július 28., 13:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: