• Vérnyomáscsökkentő mellékhatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr (Doktor Nő!) Sokáig szedtem az Isoprin 120 mg gyógyszert, de mostanában emellett is egy kissé magas lett a vérnyomásom. A kardiológián a kezelő orvosom új gyógyszerként a Tarka 240 mg tabblettát írta fel napi 2x1/2 adagban. Ez nagyon jól rendezte és jól éreztem magam tőle, de köhögési rohamokat váltott ki. Megjegyzem, hogy a bal oldali tüdőmet 1978-ban teljesen eltávolították és van egy kis tüdőtágulatom is. Ezen gyógyszer helyett visszatértünk az Isoptin 120 mg gyógyszerre és mellé kiírta a Valsacor 80 mg gyógyszert még. Ettől viszont nehézlégzésem van és ugyanúgy köhögök, talán még jobban. Lassan nem merek visszamenni az orvoshoz. A kérésem az lenne, hogy segítsenek abban, hogy van-e olyan vérnyomáscsökkentő, amelynek nincs hörgőszűkitő hatása? Valószinüleg az előbbiekben leírt tüdő probléma miatt vagyok fokozotabban érzékeny ezekre a mellékhatásokra. Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel:

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        KEdves kérdező! Az ACE-gátlóknál, mint ami a Tarkában is van, gyakori a köhögés, az ARB-knél, mint a Valsacor, már ritkább (ezért szokták ilyenre cserélni az ACE-gátlókat köhögés esetén) - mindkét gyógyszercsoport ugyanarra a szabályozórendszerre hat, csak más-más ponton. Rajtuk kívül számos más gyógyszercsoport létezik, de náluk értelemszerűen más mellékhatások fordulhatnak elő. Az Isoptinnal pl. még vízhajtó, alfa-blokkoló is kombinálható (Cardura pl.), bár ez utóbbi is okozhat légszomjat, köhögést, esetleg más típusú Ca-csatorna blokkkoló is szóba jön. Sajnos nem mindig sikerül elsőre eltalálni a megfelelő szert, de ez ne szegje kedvét, mindenképpen egyeztessen a panaszokról a kezelőorvossal.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. szeptember 22., 19:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 23:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: