• Gyógyszerek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Először is szeretném megköszönni múltkori válaszát, amitől megnyugodtam. Korábban már írtam, hogy kb. 1 hete kezdtem el szedni a Norvasc (2x 5mg) és a Concor (2x 2,5mg) tablettát. Vérnyomásom azóta szinte minden mérésnél 130/80 körüli, sőt késő estére volt hogy 110/80 vagy 120/80 volt. Azonban több helyen is olvastam, hogy azon emberek körében, akik szintén ezeket a gyógyszereket alkalmazzák, pár alkalommal előfordult, hogy vérnyomásuk eléggé (200/100) kiugrott. Kérdésem az lenne, hogy esetemben melyik az a maximális vérnyomás érték, amelynél orvost, esetleg mentőt kell hívnom, mert én is félek ettől, hogy ez talán velem is előfordulhat. Vérnyomásom a gyógyszerek szedése előtt maximum 150/100 volt. Ezek kiegészítőjeként Xanax-ot is szedek napi 3 alkalommal 0, 25 mg-ot (családtag elhalálozása miatt). Ezenkívűl még abban nem vagyok biztos, hogy ezen gyógyszerek mellett fájdalom esetén (pl. fej-, fogfájás stb.) mely fájdalomcsillapítót/kat vehetem be. Végül még azt szeretném megkérdezni, hogy naponta kb. hány alkalommal célszerű megmérni a vérnyomásomat és milyen időközönként, mert van úgy, hogy egy nap 7szer, esetleg 8szor is megmérem, és van, hogy 2 mérés között nem telik el, csak 1 óra. Válaszát előre is köszönöm. Ezenkívűl napi szinten igyekszem sportolni( szobakerékpár stb), mivel túlsúlyos vagyok. Sokszor attól félek, hogy a mozgás közben nagyon felmegy az érték, és utána nem megy le. Itt is hasonló a kérdés, hogy ha esetleg felszökik a nyomás, mely az a maximum felső határ, amelynél még elkezdhetem a mozgást. Válaszát előre is köszönöm!!!

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A vérnyomáskiugrás nem az alkalmazott gyógyszerektől függ (bár ha nem elég hatékonyak, akkor gyakrabban fordulhat elő), nem törvényszerű, hogy önnek is lesz ilyenje. Mindenesetre ha erős fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom, légszomj, egyéb szokatlan tünet kíséri a kiugrást, már alacsonyabb értéknél, akár 180/100 HGmm-nél is javasolt orvost, mentőt hívni. A testmozgást 160-as systolés érték felett nem nagyon kellene elkezdeni. Az otthoni vérnyomásmérésnek nem szükséges ennyire gyakorinak lennie, elég ha reggel vagy reggel-este a gyógyszer bevétele előtt,nyugodt körülmények között megméri a vérnyomást. A fájdalomcsillapítók közül a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (ibuprofen pl. ) okozhatnak vérnyomás-emelkedést (többek között csökkentik a vérnyomáscsökkentők hatását), de rövid ideig, kis dózisban alkalmazva nem lehet velük gond. Biztonságosabb talán a paracetamol, algopyrin, de ez utóbbinak más mellékhatásai lehetnek. A lényeg itt is, hogy a lehető legkisebb dózisban, a legrövidebb ideig alkalmazzuk őket.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 19., 18:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 16:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: