• Érrendszeri probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt, Dr úr/Nő Egyelég érdekes kérdéssel fordulok önhöz. A mai napon részt vettem a munkahelyemen szervezett egészség napon, mindenféle vizsgálatokon. Az eredményeim: megfelelő testsúly, megfelelő izomzat, stb stb. Viszont mértek nekem egy igen magas vérnyomást: 155/75 soha nem mértem még magamnak ennyit. majd a következő vizsgálat egy érfal rugalmasági viszgálat volt, ahol még ugyan megfelelő értéket mértek de koromhoz képest nem tartották annak. valamilyen skálán 6-os volt az érték. a 7es már rossz volt. ajánlották a sportos életmódot, a helyesebb táplálkozást. Na most ezt rendben is találtam volna ha egy keveset mozgó embernek mondják. De én sportolok sőt versenysportolok, ha úgy tetszik élsportolok. az ébredési púlzusom (nyugalmi púlzusom) általában 40 alatt van. a sportorvosom álltal mért és a saját magam álltal mért vérnyomásom mindig 130/ 60 -as érték alatt volt. a mai napon is megmértem itthon és 127/ 55 volt a vérnyomásom a pulzusom pedig ebéd után 45. kerékpározom és ismerem a határaimat (nagyjából) és a maximális púlzusom 195 körül mozog fáradtságtól függően. az lenne a kérdésem hogy sportolóknál lehet e más érfal viselkedés (rugalmaság) mint a kevesebbet sportolóknál. Mert rémítőnek érzem hogy 25 évesen azt mondták nekem hogy az ereim nincsennek rendben. pedig se koleszterin szintem se vércukorszintem "nincs" szinte :) Ha tud valami tanácsot adni nekem akkor megköszönöm. Gondolom egy érrendszeri kivizsgálás nem árt. Üdvözletttel, Máté

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Szerintem nincs ok aggodalomra. A magasabb vérnyomás lehet izgalom miatt is, ez az ún. fehérköpeny-jelenség. Ettől az egy magasabb értéktől még nem számít hypertoniásnak, bár kétségtelen, hogy ez jelezheti, hogy a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lesz magas vérnyomása. Az érfal rugalmassági vizsgálat gondolom arteriográffal történt, itt már eleve a magasabb vérnyomás is módosíthat az eredményen. Érdemes pár hónap múlva, nyugodt körülmények között, normál vérnyomás mellett megismételni a vizsgálatot, ill. addig esetleg nézetni egy 24 órás vérnyomásmérést (ABPM).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 04., 15:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 23:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: