• Magas, ingadozó szisztolés vérnyomás, furcsa tünetek, magas kreatin kinaz érték - 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Bene Orsolya! Köszönöm válaszát! Csak röviden idézek, hogy mi volt a kérdés, valamint a válasza: Panaszok: - magas vérnyomás, jellemzően szisztolés, 150-160/75-85, 45-60 közötti alacsony pulzussal - az elvégzett kivizsgálások nem mutattak szervi vagy más betegséget, ezért pszichés hátteret állapítottak meg - elfelejtettem említeni, de nézték a hormonokat is (pajzsmirigy), szintén negatív, ezért ez kizárva - reggel 1x0,25 Xanax és este 10mg Lisinopril-t szedek (béta blokkolótól rosszul lettem, ekkor lett ACE-gátló) - rendszeres sport (foci), ami után mindig normalizálódik a vérnyomás - magas CK szint (600 körül) Doktornő nem ajánlotta a Co-Prenessát a vízhajtó miatt (fiatal férfiaknál nem ajánlott), megkérdezhetem, hogy miért? Helyette Ca-csatorno blokkolót, az ACE-gátló mellé. A Co-Prenessa erősebb hatású, mint a 10mg Lisinopril? Az nem gond, hogy csak a szisztolés érték a magas, a diasztolés érték nem fog nagyon csökkeni, vagy ez nem gond? A Ca-csatorna blokkolók nem veszélyesek, a persze minden gyógyszernél előforduló mellékhatásokat leszámítva (mindig nagyon alacsony a pulzusom, 45 is szokott lenni este, nyugalmi állapotban)? A CK-szinttel kapcsolatosan kérem majd a kivizsgálást, mert nagyon bosszant, hogy ilyen magas. A dohányzást elhagyom, eldöntöttem. Ismételten köszönöm segítségét!

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A vízhajtók néha (jelzem, ritkán) okozhatnak libidócsökkenést, bár ez a Co-Prenessa vízhajtó komponensére, az indapamidra még kevésbé jellemző. Mivel itt két hatóanyagról van szó, várhatóan erősebb lesz a hatás, mint a lisinopril esetében. A ca-csatorna blokkolók egy része valóban pulzuscsökkentő, de a vérnyomáscsökkentő céllal felírt szerek (általában amlodipin) értágító hatásúak, nem csökkentik a szívfrekvenciát. Sok sikert a leszokáshoz!


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 22., 09:01; Megválaszolva: 2011. július 22., 22:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: