• Magas, ingadozó szisztolés vérnyomás, furcsa tünetek, magas kreatin kinaz érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A szisztolés értékem maximális értéke napközben eléri a 160 értéket, miközben a diasztolés max 85-90. Reggel 130/70 50 értékeket mérek, napközben megy fel 150/80 60pulzus, este csökken 140/75 50 körülire. Rendszeresen focizok, heti 3 alkalommal (de csak hobbi szinten). Mindig is nagyon izzadtam, foci közben is ömlik rólam a verejték. Semmi panaszom nincs, imádom a sportot. Foci előtt 150/80, egy óra játék után lemegy 125-135/75 75-re. Erre nem tud mit mondani a háziorvosom, hogy ez miért lehet? A pulzusom mindig alacsony, este és reggel 50 körüli, ritkán van 70 körül. Egyetemista koromban pánikbetegségem volt, és mivel nem magyarországi biztosított voltam, a háziorvosom is külföldön volt, ezért nem itthon kapható gyógyszert írt fel vérnyomásra - Xanax 0.25mg és Lisinopril (Loril) 5mg gyógyszert szedtem. Az egyetem után abbahagytam a gyógyszert, rendben is volt a vérnyomásom egy ideig. Voltam minden kivizsgáláson, EKG, ultrahang, vese, de minden rendben van. Munkahelyem elég stresszes, ezért mehet fel a vérnyomásom, most ismét reggel 0.25 Xanax és este 10mg Lisinopril. (kaptam beta blokkolót, propranololt, egyszer, de elég rosszul lettem tőle, nem is merném bevenni újra). a leírt értékek ezek a gyógyszerek mellett jelentkeznek. Mivel már Magyarországon élek, mostani háziorvosom a Coprenessát ajánlotta (reggel 1 tabletta), de a régi orvos barátom nem ajánlotta a szedését, hogy ne szedjek kombinált csökkentőt, inkább a Lisinopril. Vérvételen kétszer is voltam az elmúlt 3 hónapban, minden értékem jó, kivéve a Kreatin kináz, ami mindkét alkalommal 600 volt, és az LDH 263. Doktor barátom szerint ezt ki kell vizsgálni, mert lehet reumatológiai vagy autoimmun betegség. Folyamatosan vannak kisebb-nagyobb sérüléseim a fociból adódóan. Mi lehet a bajom, valóban pszichés háttere lehet, illetve miért lehet az, hogy foci után normális a vérnyomásom, különben meg a 10mg Lisinopril sem segít a szisztolés értéken? Nagyon várom véleményét helyzetemről, amit előre is köszönök. Nem fogyasztom alkoholt, de dohányzom. 180cm magas és 82kg vagyok, 30 éves férfi. Köszönettel!

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Érdemes lenne felkeresni hypertonia szakrendelést, valószínűleg önmagában a lisinopril nem elég. A Co-Prenessa jó vérnyomáscsökkentő, de fiatal férfiaknál nem biztos, hogy a vízhajtó a legjobb megoldás, esetleg egy kis Ca-csatorna blokkoló mehetne az ACE-gátló mellé. Sport, testmozgás közben a vérnyomás emelkedik, a pihenés alatt pedig csökken (akár a mozgás előtti érték alá is), valószínűleg ez a mechanizmus áll a foci utáni átmeneti normalizálódás hátterében. Nem írja, néztek-e hormonokat (pajzsmirigy - alulműködés esetén is előfordulhat ritkán hypertonia, és okozhat magas CK-t is -, mellékvese hormonjai). A magas CK lehet a sportsérülések következménye is, maga az intenzív izommunka is emelheti a CK-t, tehát nem feltétlenül betegség áll a háttérben, de gyanú esetén természetesen szóba jön autoimmun, izombetegség irányú kivizsgálás is. A dohányzást pedig egy hypertoniás fiatal "betegnek" különösen illene elhagyni, lehet, hogy könnyebben beállna a vérnyomás is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 20., 22:22; Megválaszolva: 2011. július 22., 00:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: