• Szívritmuszavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 10 éve szedek vérnyomáscsökkentőt. (jelenleg Prenessa 4 mg). Napok óta nagyon alacsony a vérnyomásom, gyakran van a szisztolés érték 100 alatt, a diasztolés nyomás 60 alatt. Azóta fél szem gyógyszert veszek be reggelente. A pulzusom is nagyon ingadozó. A digitális vérnyomásmérő nyugalmi állapotban 34-et, és 109-et is mutatott 24 órán belül. Egy percen belül 56 és 73 volt fekvő helyzetben a pulzusom. Néha érzem is a szabálytalan ritmusú szívverést, és olykor nagyokat üt. Szédülést is tapasztalok, főleg felálláskor. Mi lehet a baj?

        Dr. Bene Orsolya válasza a vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! A pulzusunk állandóan változik, terhelésre, izgalomra gyorsul, pihenésre lassul. Ha a vérnyomásmérő rövid időn belül, nyugalomban mutat nagyon eltérő értékeket, felmerülhet pl. pitvarfibrillációs ritmuszavar, amikor nem tudja pontosan megmérni a pulzusszámot (a szív ilyenkor nem egyenletesen, hanem "össze-vissza" ver, az ütések között hol hosszabb, hol rövidebb szünetek vannak), de okozhatnak ilyet extraszisztolék is. Az alacsony vérnyomáshoz hozzájárulhat a ritmuszavar, de okozhatja a hőség, kevesebb folyadékbevitel is. 24 órás EKG segíthet kimutatni a ritmuszavart. Javasolt a háziorvos felkeresése, aki EKG-tól, a panaszok pontos kikérdezésétől függően kardiológiai szakrendelésre irányítja. PItvarfibrilláció esetén vérhígító kezelésre van általában szükség a szövődmények megelőzése érdekében, ezért jó lenne mielőbb kizárni/megerősíteni ennek meglétét.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 10., 10:00; Megválaszolva: 2011. július 12., 23:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: