• Ingadozó vérnyomás egyik pillanatról a másikra

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kérdésem, hogy a rövid időn belül nagymértékben ingadozó vérnyomást mi okozhatja? (pl.délután 97/58, éjszaka 153/87-re ébredek). Korábban rendben voltak az értékek. Pár hete súlyosbodtak a gerincproblémáim, zsibbad a bal lábam, gyakran szédülök. Jártam ortopédián és neurológián is, jelenleg MR vizsgálatra várok. Ezenkívül van egy l.fokú mitralis prolapsus-om is, ami tÍz éve tart, kezelést nem igényel, 1 éve voltam ellenőrzésen. Ezekkel függhet össze az újonnan tapasztalt vérnyomás-ingadozás, ebben kérném véleményét. Előre is köszönöm.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a ingadozó vérnyomás témában

        Kedves Kérdező ! A vérnyomás napszaki ingadozása élettani, bár általában az éjszakai értékek alacsonyabbak szoktak lenni. Nem derül ki a leírásából, hogy szed-e valamilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Ha panasza gyógyszerszedés mellett van, akkor a terápia módosítása válhat szükségessé, amennyiben rendszeresen észleli az ingadozást. Ha panasza csak egy alkalommal jelentkezett, lehet, hogy rosszat álmodott és az okozta. Amennyiben nem szed gyógyszert a magas vérnyomásra és rendszeresen észleli az ingadozást javasolt 24 órás vérnyomásmérő ( ABPM) vizsgálat. Ez kardiológiai szakrendeléseken elérhető. A mitralis prolapsus illetve a gerincpanasza nem okoz vérnyomásingadozást.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. június 26., 10:12; Megválaszolva: 2011. június 28., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: