• Magas vérnyomás tizenévesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Én egy 16 éves fiu vagyok, 100 kg kb de nem látszik a magasságom miatt rajtam tulságosan. Nem sportolok, viszont sajnos dohányzok 1,5 éve és hétvégénként fogyasztok alkoholt. A vérnyomásom első érzéke 130-155 között mozog kb. Nagyon változó. Vannak napok, amikor 143-145-re megy fel maximum, és ha ülök egy 5percig akkor visszamegy 128-135-re. Vannak viszont olyan napok mikor 150-es értékekről megy vissza ülés után kb 140 elejére. A fejem viszonylag gyakran fáj (hetente 1X általában, de frontok alatt 2-3X is) ilyenkor 148-160-ig is felmegy. (érdekes, de ha ilyen állapotban kimegyek kicsit futni, hazajövök és a fejfájásom elmúlik, és a vérnyomásom is lentebb megy) A második érték mindig 70-85 között van, azzal nincs baj. A pulzusom 60-80. Az is rendben. Egyedül az első érték ami problémás szokott lenni. Nem túlzottan szeretném ezt úgymond "kezeltetni", mert véleményem szerint ha fogynék kicsit, visszavennék a dohányzásból, gyakrabban sportolnék egy full átlagos vérnyomásom lenne, és akkor felesleges gyógyszereket szednem, ráadásul szeretném ugyanazt az életet élni, mint eddig. A hétvégi bulik stb..és nem vagyok alkoholista, de ha elmegyünk bulizni azért szoktam inni, és pl. ezt sem lehetne ugye úgy hogy szedem a gyógyszert. Lehet hogy az éretlenségem beszél kicsit belőlem, de engem kicsit frusztrál hogy sok ismerősöm sokkal egészségtelenebbül él(drogok, heti 3-4 buli is akár, energiaitalok stb..) és nekik semmi bajuk nincs ettől. Kérdés: Mit tegyek hogy visszább menjen a vérnyomásom? Ha futás jó, akkor mennyit, és mennyi idő mulva lehet érezni a változást? Ez súlyosan magas vérnyomásnak számít? Tizenéves korban gyakori az ilyen? Természetesen ha mindenképpen orvoshoz kell vele menni, akkor elmegyek, csak ha nem muszáj, akkor inkább megprobálnám egy kicsit az egészségesebb életmódot, sportot. Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! Nem azokhoz kellene az életmódodat hasonlítani, akik sokkal több alkoholt fogyasztanak, drogoznak, mert azoknál te egészségesebb életet élsz, nem ez a mérce. Ha valaki dohányzik, túlsúlyos, akkor ez felnőttkorban is igencsak veszélyes, nemhogy tinédzserkorban! Az alkalomszerű alkoholfogyasztásról nem is beszélve. Valóban ezek a dolgok állhatnak a magas vérnyomás mögött, ezért szigorú dohányzási és alkoholfogyasztása tilalom, diéta indokolt!!!! Ha az életmódváltás néhány hónapon belül nem rendezi a vérnyomást, kivizsgálás indokolt, ugyanis fiatalkorban sokszor szervi oka van a magas vérnyomásnak, például vesebetegség. Sokkal jobban figyelj oda magadra, mert ha ilyen fiatalon helytelen az életmódod, már fiatal felnőttkorban anyagcsere-betegségekre, keringési problémákra számíthatsz!


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. május 12., 20:37; Megválaszolva: 2011. május 14., 13:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: