• Lehet felezni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy szabad-e a tablettákat elfelezni? Konkrétan a Diovan HCT 160/12,5 mg-os filmtablettát kérdezem. Takarékossági okból felezem, mivel a 80 mg-os majdnem ugyanannyiba kerül.. Nemrég azt hallottam, hogy nem szabad a filmtablettákat - főleg amin nincs felezővonal - elfelezni, mert esetleg máshogyan szívódhat fel, ha nincsen rajta bevonat. Ez tényleg így van? Valamint az is érdekelne. hogyha elfelezem a Diovant, marad-e benne elegendő a vízhajtóból, vagy így az már a hatástalannak tartható mennyiség alá csökken? Köszönöm Klári

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Klári! Valóban módosulhat a felszívódás (lehet, hogy kevésbé lesz egyenletes), illetve azoknál a gyógyszereknél lehet ennek jelentősége, amelyek bántják a gyomornyálkahártyát. Mivel a sima, vízhajtó nélküli Diovan filmtabletta felezhető, itt leginkább a vízhajtó mennyiségének csökkenése lehet a gond, mivel a 6,25mg már nem elég a hatás kifejtéséhez (nem véletlenül nincs ilyen kiszerelésű vízhajtó). Esetleg egyeztessen kezelőorvosával a 160/25-ös tabletta felezéséről, ha e mellett rendben van a vérnyomás, nincsenek kiugró értékek, valószínűleg szedheti így is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. február 18., 15:22; Megválaszolva: 2011. február 21., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: