• Mit egyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Most lett magas a vérnyomásom, 70 éves koromra, mielőtt egész életemben 120/70 körüli volt. Diétáznom kellene, de nem tudom, mit ehetek és mit nem. Hol kapok sószegény készítményeket. mennyi a megengedett cukor, édesség. melyik sajt ehető...Mi a helyzet a hallal, mret olvastam olyan tanácsot is, amelyik tiltotta ahalkonzervet. Üdv: KM

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A diéta lényege, hogy minél több tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon (lehetőleg feldolgozatlanul, vagy minél kíméletesebb főzéssel/párolással), valamint a teljes kiőrlésű gabonákat részesítse előnyben a fehér liszt, a finomított cukrok helyett. A húsok közül inkább a sovány húsokat, halakat válassza (konzervek közül inkább a natúr lében eltettek választandók), zsiradékként inkább telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat használjon, kerülendő a részben hidrogénezett olajokban gazdag margarinok használata. A sóbevitel tekintetében érdemes az asztali só használatát korlátozni (ha pl. a szendvicsére paradicsomot/paprikát tesz, azt nem kell külön sózni), kerülni a feldolgozott élelmiszereket, konzerveket, mivel azok só-/nátriumtartalma magasabb. Az édességek nem teljesen tiltottak, időnként megengedett egy-egy szelet sütemény (ha nem cukorbeteg), de csínján kell bánni a nassolnivalókkal, kekszekkel, mivel ezek is többletkalóriát jelentenek, emelik a vérzsírszinteket, elhízáshoz vezetnek.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. december 23., 23:36; Megválaszolva: 2010. december 28., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: