• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! Édesanyám (64 éves) évek óta küzd a magas vérnyomással, melyre gyógyszereket is szed, ennek ellenére általában tavasszal és ősszel hetekig jellemző, hogy nagyon magas lesz értékeket mér (200 Hgmmm felett ), ami sokszor a bevett gyógyszer hatására sem csökken. Azt figyelte meg ellenben, hogyha beveszi az előírt feszültségoldót (xanax), akkor utána csökken a vérnyomása, de ő azt mondja nem érzi magát feszültnek, idegesnek. Volt már több vizsgálaton a pl. szív ultrahang, 24 h-s vérnyomásmérés, nézték az ereket, de még nem találták meg a kiváltó okot. A háziorvos azon kívül, hogy megemeli a gyógyszeradagot, vagy újabb gyógyszert ír fel mást nem nagyon tud tenni. Ezért kérdezném, hogy esetleg kihez lehet még fordulni vérnyomás problémával? valamint, hogy mi lehet az oka, hogy ezek a kiugró értékek ilyenkor ősszel és tavasszal jelentkeznek? És esetleg milyen vizsgálatokat lehetne elvégeztetni, ami kideríthetné, hogy mi okozza a magas vérnyomást ? Segítségét előre is köszönöm

        Dr. Csuth Ágnes válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Hölgyem! az édesanyjának speciális hypertonológiai szakrendelést javasolt felkeresni. A vérnyomás általában primeren magas, azza nincs közvetlen kiváltó ok, de ritkán szekunderen is kialakul, pl. vesebetegség, endokrin okok talaján. Ha a vérnyomás nem reagál a terápiára, érdemes ilyen irányba is vizsgálódni. Egyébként a vérnyomás a napszakkal, évszakkal összefüggésben változhat.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. november 10., 09:15; Megválaszolva: 2010. november 12., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: