• Szülés óta magasabb vérnyomás miért lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Sajnos röviden nehéz lesz leírni amit kérdezek...kb 30 hetes terhesen egyik bokám dagadt, én nem mentem vele orvoshoz, 35 hetes terhesen kerültem orvoshoz az említette hogy trombózis is lehet, nemcsak ödéma. Csináltak vértesztet, D-Dimer 1,42 lett, a doppler pedig: "Bal oldali alsó végtag mélyvénáit a comb felső részétől a lábszár felső harmadáig vizsgálva spontán áramlás látható. A vénák komprimalhatóak, belőlük légzéssel szinkron Doppler jel nyerhető. A véna tibialis posteriorokban a vénás árams kissé gyengült, de distalis compressio hatására jó áramlásfelerősödés jön létre. A vénák comprimálhatók." 35 hét 6 napos terhesen reggel forgó karikkák jöttek a szemem elé, mentővel bevittek és mivel lassult volt a kicsi szívverése NST-n keményedések alkalmával (nem fájások voltak) megszülesztettek. Akkor reggel mértek először 140/90 vérnyomást.. nekem előtte mindig 100/60, 110/60 volt, idegesen is max 120. Azóta viszont rendszeresen magasabb a vérnyomásom, bent a kórházban szülés után a doppler vizsgálat ismét ugyanazt az eredményt hozta vérkeringés lassult a bal lábamban- erre azt mondták, pillanatnyi állapot csak... A D-Dimert már nem nézték, nem lett volna értelme közvetlen szülés után. De már 3 hét eltelt és még mindig magasabb a vérnyomás. Koleszterinem is magas előző terhességnél 10 körül volt, kicsit felette... Mi lehet a gond? Van egy kis mitrális prolapsusom is az egyik vitorlás billenytyűn ha jól emlékszem- nem vagyok pontos ebben.. Kérem írja meg, így összesítve mi lehet velem? Vállalhatok vajon még gyereket, vagy veszélyes? Köszönöm válaszát. Szné H. Gabriella.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Gabriella! A terhességi hypertoniának több típusa is van. Nem írja, volt-e valamilyen laboreltérés (néztek-e pl. vizelet fehérjét), bár az egyoldali ödéma inkább azt támogatja, hogy a megnagyobbodott méh miatt csökkent volt a vénás visszaáramlás a bal lábban, nem pedig toxaemia tünete volt. Előfordulhat még átmeneti hypertonia az utolsó trimeszterben ill. a szülés idején, ez ált. 1-2 héten belül rendeződni szokott. Ez a 3 hét nem nagyon fér bele egyik kategóriába sem, ha a gyermekágyas 6 hét alatt nem rendeződnek az értékek, bár pici baba mellett nem egyszerű, de javasolt háziorvos/belgyógyász felkeresése. A koleszterin terhesség alatt normálisan is emelkedik, emiatt nem kell aggódni, a mitralis prolapsus (ha nem jár nagy billentyűelégtelenséggel), szintén nem jelent gondot a későbbi terhességek során. A következő babavállalásnál mindenesetre fokozottan oda kell figyelni a vérnyomásra, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani egy következő gyermekről.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. november 08., 14:27; Megválaszolva: 2010. november 14., 21:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: