• Hirtelen magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A vérnyomásom teljesen normális, 100-120/65-80, pulzus 55-70. Ritkán előfordul, hogy nagyon szorít a mellkasom. Nemrég vettünk egy vérnyomásmérőt, és tegnap megmértük egy ilyen állapotomban: 166/93, pulzus 60. Kb. 15-20 perc alatt ment vissza a normál értékemre. Teljesen nyugodt, stresszmentes voltam, 44 éves vagyok, 54 kg. Mi okozhatja ezt a hirtelen emelkedést, és mit lehet ilyenkor tenni? Köszönöm a választ!

        Dr. Bene Orsolya válasza a vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Indokolt lenne egy részletesebb, lehetőleg kardiológiai vizsgálat Lehet, hogy a mellkasi fájdalmat maga a vérnyomáskiugrás hozta létre azzal, hogy fokozott terhelésnek tette ki a szívizmot, de előfordulhat, hogy maga a fájdalom váltott ki vérnyomás-emelkedést. Nem ismerem a rizikófaktorait (dohányzás, vérzsír-szintek, menses megléte), de ezeket is számításba kellene venni az értékelésnél (ugyan kb. ebben a korban a nők még általában védve vannak a koszorúér-betegséggel szemben, de az egyéni adottságok, "civilizációs ártalmak" árnyalhatják a képet). HA szervi szívbaj nem igazolódik, akkor lehet, hogy a gyakori kiugrások egy kezdődő magasvérnyomás-betegséget jeleznek, és gyógyszeres kezelésre lesz szükség.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. november 01., 19:38; Megválaszolva: 2010. november 12., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: