• Magas pulzus és egyéb panaszok 15 évesen.Miért?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lassan egy éve szenvedek majdnem mindennapos fejfájásba, régen gyógyszereket vettem be,hogy ne fájjon de nem múlt el ezért el is hagyom már őket. Féléve rendszeresen vitamint is szedek, amióta kicsit jobb a közérzetem. Idén nyáron vettünk vérnyomás mérőt és azóta napi 2x 3x mérem vérnyomásom. Néha meghökkentő milyen eredményt látok a minap: 132/70/126 volt és mondhatni nyugalmi állapotba voltam. Volt egy hét mikor a pulzusom beállt 78-85-re aztán a héten újból visszatért a magas pulzus szám. Ha sporolok (biciglizek) és utánna mérem meg a vérnyomás kb. 120/75/132 körül szokott mozogni. Szüleim szerint nem normálisak ezek az értékek és az se, hogy folyamatosa fáj a fejem, gyenge vagyok, ha jön a front még jobban. Az idén nyáron jobban elkezdtem mozogni mert mások mondták, hogy lehet mozgás hiánytól léphetet ez föl. Biciglizek, sétálok. Egyszer 15km biciglizés után levegőt se kaptam nem tudom ez fontos-e mert lehet attl volt, hogy gyorsan vettem levegőt. És az utolsó panaszom az tegnap lépett fel és akkor döntöttem el, hogy írok ide. Bulizni mentünk és egész este szúrt a bal mellemnél. Kicsit hosszú voltam de segítsen.

        Dr. Molnár Anna válasza a magas vérnyomás témában

        Elhúzódó fejfájás hátterében számos ok lehetséges (gyakoriak pl.: szemészeti probléma, arcüreggyulladás, bármilyen akut betegség, vérnyomás kiugrás, stb.), az is előfordulhat, hogy semmilyen szervi eltérés nem húzódik meg mögötte, ez az ún. tenziós-típusú fejfájás. Az említett vérnyomás értékek korának megfelelő értékek (120/75Hgmm), egy-egy alkalommal mért 130-as „felső”(szisztolés) érték még nem jelent magas vérnyomást, lehet mérési hiba is, ami elég gyakori automata vérnyomásmérők esetében. A magasabb pulzusszámnak is számos oka lehet: izgalom, láz, fizikai megerőltetés, pajzsmirigy túlműködés, stb. A legutóbb tapasztalt szúró jellegű mellkasi fájdalom akár a bulikban előforduló koffein tartalmú üdítők, energiaitalok fogyasztásával is összefügghet, de természetesen szervi eltérést sem lehet kizárni. Mindezek ismeretében javaslom, hogy a kóros eltérések kizárása érdekében forduljon szakorvoshoz!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. szeptember 05., 20:00; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 20:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: