• Több vérnyomásbeli kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! A következőket tapasztaltam magamon, és egy pár kérdés felmerült bennem, amikre sehol nem találom a választ... Betaloc-ot szedem már immáron 3.napja 2x100 mg-ot, reggel, és délbe (előtte estére gondoltam, de délutánra gyengül a hatás, amivel nem vagyok megelégedve) Gondolkodtam, hogy átváltok Metoprolol-Z-re vagy Betaloc Zok-ra, de mintha 1 napos tesztelésem alatt sokkal gyengébbnek tűnt a Metoprolol elsődleges szempontból, másodlagos szempontból több az esély (a betegtájékoztató szerint) a merevedési, potencia zavarokra, és fiatal férfi vagyok, így nagyon elkeserítene, ha ez történne, már maga a gondolattól is rosszul vagyok! Csupán ez 2 dolog akadályoz a hosszantartóbb hatásos gyógyszerekkel kapcsolatban! - A Metoprolol-Z-nek, és a Betaloc Zoc-nak mennyi időre van szükség, hogy elérje a teljes hatást, erősséget, és stabilizálja a vérnyomást? És szedhetnék ezekből reggel 200-ast egyszer? Ugyanazt az erősséget érném el, mintha Betaloc-ból venném be a 2x100-at? Jelenleg mint mondtam Betaloc-ot szedek 2x100-at, és mióta szedem sokkal jobb lett a közérzetem, nem érzem azt a nagy pörgést, izgalmat, napi teendőim során... A vérnyomásom mostanta 98 és 145 között ingadozik... -Ha egymás után 3-4szer mérem a vérnyomásom (átlag 1 perces időközökkel) teszt célból természetesen, ilyen szisztolés értékeket kapok folyamatosan ülő, és változatlan mozdulatlan helyzetben: 140, 111, 120, Error Sokszor jelez a digitális mérő szívritmuszavart, és többször nem tudja meg sem mérni a vérnyomást, mivel a nap nagyrészében ingadozik a vérnyomásom, persze 5 percen belül... Mi lehet ez a jelenség? Kb. Másfél hónapja voltam teljes kardiológia kivizsgáláson, és minden rendben volt, csak az öröklött magas vérnyomás derült ki.... Egyedül terheléses ÉKG-n nem voltam, A vérnyomásomnál is főként a szisztolés értékekkel van a baj, a diasztolés sokszor alacsony, volt hogy 39-et mértem 1szer, 2szer, de nem vagyok biztos benne, hogy ez valós érték volt.... Mire számíthatok a Betaloc szedés során? Szedhetem reggel, és délbe? Vagy csak reggel és este? Megfog szűnni ez a durva ingadozás? Befog állni nagyjából? És mennyi időre van szükség, hogy ez megvalósulhasson? Azért siettetem a dolgot, mert a barátnőmmel szeretnék már közösen lenni, azaz szexuálisan, és féltem magam, hogy nehogy rosszul legyek, mert tapasztaltam magamon korábban, hogy teljesen stresszes voltam, és nagyon vert a szívem, nem tudom milyen értékeim lehetettek, de biztosan nagyon magasak... És már akkor sem éreztem magam túl jól,és még mindig félek! Azt olvastam interneten, hogy a metoprolol hatóanyag csökkenti vagy gátolja a stresz hatására létrejövő túlzott mennyiségű adrenalin kibocsájtást a mellékveséből, ezáltal csökkennek a stresszes izgalmak, és a túlzott "pörgés".... Ez mennyire van így? Mert nekem alapból mindig voltak ilyen stresszes tényezőim, amik nagyon sűrűn napi szinten értek spontán, és ilyenkor erős vérnyomás emelkedés kísérte, most meg mintha ez erősen csökkent volna... És mintha ettől érezném magam jobban... Kb meddig tart egy 100 mg-os Betaloc hatása? Hány órán keresztül védi a szervezetet? Most voltam a háziorvosomnál megkérdezni, amiket itt írtam, és erre a Betaloc mellé felírt egy Prenessa 2x1, 4 mg-ot amit nem fogok szedni, mert olvastam a betegtájékoztatót, és nagyon nagyon sok mellékhatása lehet, és nem illeszkedik az "igényeimhez" Esetleg ha szükség lenne milyen gyógyszerrel tudnám kiegészíteni a Betaloc-ot? Elsősorban nagyon fontos, hogy ne lépjen kölcsönhatással az alkohollal (azaz ne legyen gond, ha elfogyasztok néha-néha egy kis alkoholt, persze mértékkel, kb 1 héten 1-szer, 3szor) Másodsorban egyáltalán ne okozzon semmilyen jellegű szexuális problémát! Tudom, hogy a Betaloc is okozhat szexuális problémát, de a betegtájékoztatóban az áll, hogy 10 ezer emberből kb 5-öt érint, ami nagyon minimális, és bízok benne, hogy nem leszek benne! :) Majd amit javasolnak gyógyszert esetleg, az is érdekelne, hogy mekkora dózis javasolt, és mennyi idő míg az is teljesen eléri a hatását! A következő gyógyszereket már szedtem, szóval ezeket ne javasolják: Exforge, Narva SR, Concor, Coverex-AS, Chinopamil, Isoptin, Bisoprolol, Tenaxum, Nebilet, Lavestra. Vettem most a Drogériában egy olyan gyógyhatású készítményt, ami a következőkből áll: Fehér fagyöngy, Fokhagyma, és galagonya! Ez milyen mértékben csökkentheti a vérnyomást, illetve ér valamit egyáltalán? Persze csak kiegészítésnek gondoltam, a gyógyszer mellé! Azt hiszem ennyi kérdésem lenne, és nagyon nagyon sokat segítene, ha mindenre tudnának válaszolni, mert jelenleg teljesen tanácstalan vagyok, és nincs kihez forduljak, aki értene ilyesmihez, csak az orvosok, de ott nem kapok mindenről érdemleges választ! Nagyon köszönöm előre is, hogy rám szánják az idejüket, és válaszolnak! (Küldtem támogató SMS-t is az oldal, és az orvos válaszol támogatása érdekében!) Tisztelettel: Arnold.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A Betaloc, Metoprolol Z hatóanyaga megegyezik, a Z/Zok elnyújtottabb felszívódása miatt jobban lefedi a 24 órát - elvileg egy adagban is bevehető lenne, gyakorlatban inkább a kétszeri adagolás szokott megvalósulni. A Betaloc egyébként nem szokványos terápia fiatal hypertoniásoknál - egyrészt a béta-blokkolók kiszorulóban vannak a magas vérnyomás kezeléséből (hacsak nem áll fenn pl. koszorúér-betegség), másrészt az Ön által is említett mellékhatások miatt. Bár a leírt stresszes tünetek miatt lehet, hogy kedvező lesz, elképzelhető, hogy önmagában nem lesz elég, valamilyen ACE-gátlóval, ARB-vel kellene kiegészíteni (a Prenessa is ilyen, nem tudom, az miért nem felelt meg az igényeinek). Sajnos minden gyógyszernek van mellékhatása, de fontos a vérnyomás megfelelő csökkentése is. Javasolt hypertonia szakrendelés felkeresése, ahol megvizsgálják, miért nem áll be megfelelően a vérnyomást, illetve személyre szabott terápiát tudnak beállítani, ami itt, interneten keresztül nem megvalósítható.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. július 14., 20:17; Megválaszolva: 2010. július 22., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: